Diverse

Stresul emotional pe baza de carantina – II

In mod surprinzator, aceste sentimente de deznadejde, incertitudine si epuizare sunt total valabile. Acest fenomen de oboseala din carantina este rezultatul stresului emotional provocat de circumstantele noastre actuale, spune Forrest Talley, Ph.D. , psiholog clinic in Folsom, CA. Acesti factori de stres vor varia de la o persoana la alta (indiferent daca lucreaza de acasa , se ocupa de partea financiara si somaj, are grija de copii si de studiile acestora etc.), dar „exista unele surse universale de tensiune: izolare sociala crescuta, incapacitatea de a te angaja in activitati care au fost semnificative sau placute in trecut (mers la sala, socializare, participare la concerte, vizitarea familiei, calatorii) „, spune el.

Si, desi reactiile dvs. initiale la situatia COVID-19 in evolutie rapida s-ar fi putut simti mai acut stresante sau producatoare de anxietate , dupa luni, caracterul nesfarsit al acestei situatii are o taxa usor diferita – si anume ca stresul si anxietatea au compuse in timp.

„Natura prelungita a factorilor de stres culmineaza cu sentimentele de oboseala, care, desi este similara stresului si anxietatii initiale, este de asemenea diferita”, spune Talley. „Oboseala este de obicei insotita de performante scazute, energie scazuta, iritabilitate crescuta, o diminuare a rezolvarii creative a problemelor si, uneori, un sentiment crescut de lipsa de speranta. Cronicitatea stresului se adauga la severitatea anxietatii si poate, de asemenea, schimba natura calitativa a anxietatii, de asemenea. „