Diverse

Grupul de lectura-ce citesti in aceasta saptamana?

Este bine cunoscut faptul ca cititul este o activitate care poate fi asemanata cu un “antrenament al mintii”. Daca citim destul de des, ne imbogatim imaginatia, putem realiza mult mai usor anumite conexiuni si intelege si procesa mult mai rapid adevarata semnificatie a anumitor simboluri. Se poate spune si in privinta literaturii in general si a beletristicii in special ca exista anumite “carti la moda” intr-o anumita perioada, in functie de tendintele culturale generale, precum si unele carti iconice pentru o generatie (precum seria Harry Potter). Dincolo de asta, titlurile clasice din belestrica sunt acele carti “fara varsta”, pe care le poti citi oricand si care, desi au fost scrise acum o suta sau doua sute de ani inca pot fi adaptate la societatea moderna.

Ce citesti in aceasta saptamana?

Recent, a fost lansata platforma online Carturarul.ro, un site realizat pentru cititorii moderni, care pot citi aici recenzii sugestive atat despre cartile la moda intr-un anume context temporal, cat si despre cele iconice pentru o anume generatie sau cele clasice, atemporale. Platforma de recenzii de carti Carturarul.ro atrage cititorii din Romania prin faptul ca are un design modern. Dincolo de asta, a reusit sa creioneze portretul cititorului modern, acel “tocilar cool” care este mereu la curent cu tendintele in literatura, dar si in stiinta, muzica si sport. Iata cate un titlu recomandat de specialistii de la Carturarul.ro pentru fiecare tip de carte despre care am vorbit mai sus!

 

Ce carte “la moda” recomanda Carturarul.ro cititorilor sai?

Una dintre cartile in voga recomandate de Carturarul.ro este “Fata disparuta”, de Gillian Flynn. Desi a aparut in 2012, cartea a primit si mai multa recunoastere dupa aparitia filmului cu acelasi nume, inspirat din paginile cartii. Practic, acest roman reprezinta chintesenta a ceea ce inseamna sa scrii un thriller in prezent, pentru a captiva cititorii care au evoluat si care nu mai sunt atat de usor de multumit, in contextul in care social media ii transforma in “cei mai aprigi critici”. Atunci cand esti mereu “conectat”, stii exact care sunt stilurile literare si cum sa observi anumite “greseli” inevitabile din partea anumitor scriitori.

Ce carte universal recomanda Carturarul.ro cititorilor sai?

Cartea Cele 5 limbaje ale iubirii, scrisa de Gary Chapman este universala in contextul in care prezinta cititorilor cele cinci modalitati in care fiecare om se raporteaza la dragoste si o experimenteaza. Aceste cinci limbaje ale iubirii sunt urmatoarele: anumite afirmari, timpul pe care il petreci cu persoana iubita, cadourile, actele de serviciu si atingerile fizice.

Ce carte iconica pentru o intreaga generatie recomanda Carturarul.ro cititorilor sai?

Exista putine persoane care sa nu fi auzit de cartea “De veghe in lanul de secara”. Aceasta nuvela este iconica pentru adolescentii acelor vremuri in care a fost scrisa si transcende cumva barierele temporale, putand fi inteleasa si citita de adolescentii tuturor vemurilor. Practic, fiecare adolescent se poate regasi in personajul principal al acestei carti, Holden Caulfield, si poate intelege sentimentele contradictorii prin care trece acesta.