Sanatate

Chimioterapia in tratamentul cancerului la colon

Tratamentul uzual in cazul cancerului la colon implica de obicei operatia, urmata de chimioterapie in unele cazuri.

Optiuni de tratament pentru cancerul la colon:

Chirurgia este folosita drept tratamentul primar in majoritatea cazurilor de cancer la colon si are scopul de a indeparta tot tesutul canceros pentru a obtine astfel o zona curatita din punct de vedere chirurgical. Colostomia poate fi efectuata in cazurile in care intestinul distal (situat la distanta cea mai mare fata de intestinul subtire si foarte aproape de anus) a fost indepartat chirurgical sau acolo unde este imposibil ca materia fecala sa treaca prin colon.

O colostomie implica crearea prin operatie a unei mici deschizaturi prin peretele abdominat care face legatura intre colonul proximal (acea parte a colonului ce urmeaza in continuarea intestinului subtire) si suprafata exterioara. Cateterul face trecerea de la acea deschizatura la o punga de plastic aflata in afara corpului si care are rolul de a colecta deseurile intestinale. Dupa evacuare, punga este schimbata cu una noua. Colostomia poate fi temporara ca in cazul unei inflamatii sau permanenta daca o portiune mare din intestinul gros a fost inlaturata.

Terapia prin radiatii nu este indicata in cazul afectiunii de cancer la colon, in cele mai multe cazuri, deoarece nu ofera un avantaj semnificant in ceea ce priveste imbunatatirea procentului de supravietuire si in plus cauzeaza daune semnificative la nivelul intestinelor. Insa, terapia locala prin radiatie este indicata in stadiile initiale ale cancerului colorectal pentru a preveni recidiva acestuia. Cu toate acestea, terapia prin radiatii nu creste sansele de supravietuire ale pacientului daca cancerul la colon se afla intr-un stadiu mai avansat.

Chimioterapia poate fi folosita in cazul in care cancerul la colon se afla intr-un stadiu avansat sau metastazic sau atunci cand cancerul este detectat in nodurile limfatice. Exista suficienti agenti chimioterapeutici disponibili pentru a trata cancerul colorectal.

Locatia cea mai comuna a metastazei se afla la nivelul ficatului. Chimioterapia poate fi facuta direct la nivelul ficatului folosind un cateter ce trece prin artera femurala si ajunge in artera hepatica. Agentii chimioterapeutici folositi in tratarea cancerului de colon sunt utilizati in combinatii .