Afaceri

Charisma si carismatici

Un sfat pentru cei care vor sa schimbe lumea…din business.Chiar daca presedintele John F. Kennedy nu credea in carisma, istoricii spun ca stilul lui era atat de revizuit, ca pana si stansul mainii a fost atent studiat pentru a obtine gestul perfect inainte sa candideze pentru presedentie.
I-ai vazut peste tot. Vorbesc de acei oameni a caror maretie ii face sa urce tot mai mult pe scara succesului. Charisma – acea putere care atrage oamenii si succesul la un loc – este innascuta sau dobandita?

Chiar daca presedintele John F. Kennedy nu credea in carisma, istoricii spun ca stilul lui era atat de revizuit, ca pana si stansul mainii a fost atent studiat pentru a obtine gestul perfect inainte sa candideze pentru presedentie.

Charisma este factorul primordial care sta la baza puterii informale a unui individ asupra celorlalti. Aceasta forma de putere nu poate fi reglementata, tinand de calitatile personale ale fiecarui om. Este adevarat ca unii oameni sunt mai charismatici decat altii, dar sunt anumite lucruri pe care oricine le poate face pentru a obtine nototietate. Iata cateva sfaturi:

Trebuie sa gandesti ca vei fii acceptat – indiferent de rang, asteapta sa fii tratat ca egal. In acest caz, s-ar putea chiar sa fii acceptat. In caz contrar, nu vei fi acceptat.

Controleaza-ti atitudinea – succesul se bazeaza mai mult pe atitudinea mentala decat pe capacitatea mentala. Fii optimist fata de tine, fata de ceilalti si fata de viata.

Corecteaza-ti pozitia corpului – indreapta-ti spatele, trage-ti umerii pe spate, barbia sus, respira adanc. In acest fel nu numai ca o sa arati mai bine, dar o sa te simti plin de energie , in alerta si in control.

Gandeste inainte de a vobi – gandeste repede, fa o pauza si apoi vorbeste fara intreruperi. Poti sa iti repeti discursul inainte de a-l prezenta celorlalti oameni pentru a-ti da seama unde si ce trebuie sa schimbi.

Nu te grabi – nu vorbi prea repede, nu te agita, nu gesticula prea violent pentru a nu-ti trada nevorvozitatea si emotiile. Oamenii speriati sunt lasati in urma. Invata sa-ti controlezi flexiunile vocii pentru a deveni calma, placuta si fluenta. Nu-ti irosi timpul vorbind cu cineva, daca ai tot timpul din lume sa faci asta.

Alege drumul drept – tot ce faci sau scrii poate fi simplu si concret.

Fii un bun povestitor – oamenii te vor intelege mai bine, te vor tine minte, te vor gasi mai destept si mai interesant daca folosesti anecdote ca sa te faci inteles.

Ai grija la stilul pe care il alegi – poate ca hainele nu il fac pe om, dar sigur creeaza o diferenta. Un costum poate sa spuna despre tine ca detii controlul.