Diverse

Este periculoasa tigara electronica?

Am putut cu totii constata multitudinea de informatii ce au ca subiect fumatul electronic. Zi de zi ni se livreaza tot felul de opinii, unele contra, altele pro, dar niciuna foarte concludenta si de natura a ne lumina asupra subiectului. Nu ne propunem sa tragem concluzii in articolul acesta dar putem sumariza unele dintre curentele principale de opinie pentru a putea interpreta in deplina cunostinta de cauza informatiile de care dispunem.

In primul rand trebuie sa precizam ca nu exista niciun studiu, raport sau cercetare care sa ateste ideea ca tigara electronica este 100% sigura. Exista presiuni din partea autoritatilor medicale din mai multe tari unde fumatul electronic a capatat notorietate pentru efectuarea unor teste asupra impactului avut de vaporii inhalati din tigara electronica asupra corpului uman.

Trebuie precizat ca lichidul folosit pentru acestea contine mai putine substante nocive decat o tigara din tutun (de exemplu nu contine monoxid de carbon si gudron, doua din cele mai periculoase substante, responsabile de maladii ale plamanilor si inimii). Substantele active folosite la obtinerea e-lichidului sunt glicerina vegetala si propilen-glicolul. Desi asupra ultimului exista dezbateri in ceea ce priveste nivelul de siguranta prezentat, ambele substante sunt in prezent acceptate si folosite in industria alimentara, cea farmaceutica sau de entertainment (de exemplu PG este folosit la generatoarele de abur de pe scene). In afara de acestea e-lichidul mai contine unele substante responsabile pentru aroma si consistenta, la fel, folosite pe scara larga in producerea alimentelor, deci acceptate.

De asemenea este important de precizat ca datorita volumelor de vanzari in crestere in dauna tigarilor clasice exista grupuri de interese sau chiar guverne interesate direct in limitarea acestora. Este binecunoscut faptul ca pretul tigarilor standard este in mare parte constituit din accize care alimenteaza bugetele de stat, in timp ce tigara electronica nu este supusa unui regim de accizare.

Unul dintre cele mai populare modele existente pe piata este tigara electronica Ego care isi datoreaza notorietatea faptului ca are o autonomie de functionare ridicata precum si sigurantei sale in folosire. Exista insa si foarte multe modele contrafacute care nu sunt supuse inspectiilor de calitate riguroase si care alimenteaza speculatiile cu referire la fumatul electronic.

Sfatul nostru este sa va informati temeinic inainte de orice achizitie pentru evitarea experientelor negative.

Ca o concluzie putem afirma ca desi nu avem un punct de vedere stiintific care sa sustina inofensivitatea fumatului electronic, nu putem sa ignoram faptul ca acesta poate inlocui cu succes tutunul si limita majoritatea afectiunilor generate de acesta.