Timp Liber

Activitati educative prin joc si joaca

Gradinita este locul in care copiii incep sa socializeze si sa inteleaga cum este lumea in care ei traiesc structurata. Daca copiii nu ar merge la gradinita ar fi mai mult decat evident faptul ca acestia nu s-ar dezvolta in conditii normale si nu ar avea acelasi nivel de cunostinte. Practic nu ar avea baza pentru a incepe ciclul primar.

Prescolarii vor avea un nivel al cunostintelor si al educatiei mult mai ridicat daca vor lua parte la programul unei gradinite. Acolo vor realiza activitati de grup, vor avea de respectat un program si vor invata cat de importanta este munca in obtinerea unor rezultate.

Educatoarele trebuie sa stie ca succesul unor activitati nu consta in cantitatea produsului finit ci in satisfactia pe care o au elevii cand vor incheia o anumita activitate. Acestia trebuie sa se simta mandri de ceea ce au realizat si trebuie sa stie ca au fost buni si ca sunt talentati.

Pentru a le stimula creativitatea si imaginatia atat educatoarele cat si parintii pot adopta metoda coloratului. Aceasta activitatate este placuta atat de fete cat si de baieti deoarece exista planse de colorat care sa ii multumeasca din punctul de vedere al cererilor.

Coloratul pe planse colorat reprezinta o activitate ideala deoarece astfel copiilor li se va parea mai simplu si mai interesant sa  coloreze.

Copiilor trebuie sa le atragi atentia prin o multime de mijloace deoarece acestia au atat de multa energie si dorinta de joaca incat le va fi foarte greu sa inteleaga ca trebuie sa respecte un program. Invatatul trebuie sa le fie prezentat tot sub forma de joc pentru ca acestia sa fie total captivati de idee si sa accepte sa participe la activitate din vointa proprie.

Copiii pot fi adevarati artisti daca sunt supravegheati si indrumati indeaproape atat de educatoare sau invatatoare cat si acasa, de parinti.