Timp Liber

Cele mai frumoase 15 castele din lume

Pentru ca lumea vuieste de nunta regala din Anglia, vreau sa aduc in atentia voastra un pic din aerul nobiliar al Evului Mediu. 15 castele superbe de pe intreaga planeta va vor delecta privirile. Adevarate redute de necucerit, minuni ale arhitecturii, ale executiei, multe scaldate in sangele luptelor de la portile lor.

Astept comentarii sa imi spuneti care si de ce v-au impresionat

 

1. Castelul Hohenzollern. Germania.

hohenzollern

Acest castel din poveşti este resedinta istorica a regilor Prusiei şi impăraţilor germani. A fost construit în secolul 11, apoi distrus complet, în 1423 şi reconstruit în 1461.
Castelul se afla pe varful Muntelui Hohenzollern (855 m), iar privelistea este la fel de uimitoare ca şi complexul de sine. Castelul este situat la aproximativ 50 km sud de Stuttgart, capitala statului Baden-Württemberg

 

2. Castelul Howard.  Anglia.

howard

Deşi arată ca un castel, Howard este de fapt o casă impunătoare – o reşedinţă privată a familiei Howard, care a avut locuit aici mai mult de 300 de ani.

Casa, situată în North Yorkshire, Anglia , este unul dintre cele mai mari reşedinţe existente în Marea Britanie. Construcţia sa a început la sfârşitul secolului al 17-lea şi a durat în jur de 15 de ani. Printre caracteristicile remarcabile ale castelului trebuie remarcate gradinile fabulose si parcul vast ce se intinde in jur

 

3. Alcázar of Segovia. Spania.

alcazar

Castelul Segovia , situat într-un oraş vechi din Segovia, centrul Spaniei , A fost initial un fort arab din secolul al 12-lea. Forma sa unică care aduce cu elemente aleu unei nave il face unic  ca design. In Evul Mediu acesta a fost un castel cheie in apararea regiunii. Deasemenea acest castel a fost sursa de inspiratie pentru mai multe productii Walt Disney.

 

4. Castelul Himeji . Japonia.

himeji

Himeji Castle, de asemenea, cunoscut sub numele de Castelul Alb Heron din cauza culorii sale exterioare de un alb uimitor, este un complex compus din 83 de cladiri din lemn.

Unul dintre elementele cele mai extraordinare de apărare a castelului este un labirint de căi ce conduc spre partea principala. Portile si labirintul faceau aproape imposibila cucererea lui fara pierderi imense de vieti omenesti. Aceasta a fost iniţial construit în secolul al 14-lea şi este situat în regiunea Kansai a Japoniei.

 

5.Castelul Prague. Cehia.

praga

Castelul Praga, un site-ul iconic de capitalei Republicii Cehe. Este unul dintre cele mai vechi si mai mari castele din lume. Este vorba de 570 metri lungime şi 130 metri lăţime, iar designul său reprezintă literalmente fiecare stil arhitectural din ultimul mileniu, de la gotic la romanic şi baroc. Primele clădiri ale complexului au apărut încă din secolul al 9-lea.

 

6. Castelul Peleş . Romania.

peles

Castelul Peleş, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I ( 1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit între 1873 și 1914, la dorința suveranului, după planurile arhitecților Johannes Schultz şi Karel Liman. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleș este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat și  prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa.

 

7. Castelul Chambord. Franta.

Château de Chambord, France

Având în vedere că Chambord a fost, oficial, construit pentru a servi doar ca o cabană de vânătoare, este o construcţie impresionantă. Merita deasemenea menţionat că locaţia  castelului a fost alesa de către regele François I pentru ca el a dorit să fie aproape de amanta sa, Claude Rohan, al cărui palat era situat adiacent. Castelul are 440 camere masive, 365 de seminee , şi 84 de scări, fiind cel mai mare castele de pe Valea Loarei din Franţa.

 

8. Castelul Neuschwanstein. Germania.

Neuschwanstein

Castelul, a carui constructie a inceput in 1896, a fost proiectat de Christian Jank, un designer de sali de teatru, mai degrabă decât un arhitect, pentru Ludwig II al Bavariei, care a fost declarat nebun înainte de finalizarea castelului. Acest lucru explică multe. Arhitectura, locaţia şi mărimea Neuschwanstein sunt spectaculoase şi oarecum nebune. Situat pe un deal robust, în sud-vestul Bavariei, astăzi castelul este una dintre atracţiile turistice cele mai populare ale ţării.

 

9. Castelul Corfe. Anglia.

corfe

Deşi ruinele sunt tot ceea ce a mai rămas din Castelul Corfe, fortificaţiile lasa vizitatorului o impresie destul de puternica. Situat în judeţul Dorset de pe Insula Purbeck, Castelul dateaza din secolul al 9-lea. Se crede, totuşi, că s-ar putea ca Corfe sa fi apărut mult mai devreme şi sa fi fost un site defensiv roman. Restul pieselor pe care le puteţi vedea astăzi au fost construite în secolul 11, iar două secole mai târziu, cetatea a fost folosita pentru a depozita comoara regala si pe post de închisoare.

 

10. Castelul Matsumoto. Japonia.

matsumoto

Castelul Matsumoto este un castel japonez absolut uimitor situat în oraşul Matsumoto, la care se poate ajunge relativ usor din Tokyo. Castelul a fost construit în 1504 şi astăzi este listat ca o Comoara Nationala a Japoniei. Acesta a fost în uz până la mijlocul secolului al 19-lea. După revoluţia Meiji din 1868, noul guvern japonez  a decis să demoleze acest castel şi sa vinda cheresteaua şi accesoriile din fier (aceasta a fost soarta mai multor castele în Japonia la momentul respectiv). Matsumoto a fost salvat de către cetăţenii locali de catre care a fost achiziţionat în 1878.

 

11. Castelul Burg Eltz. Germania.

burg eltz

Burg Eltz este un alt exemplu remarcabil de castele germane. Această construcţie uimitoare, medievala din sud-vestul Germaniei este în continuare deţinut de către o sucursală a aceleiaşi familii care a locuit acolo peste 800 de ani în urmă. Actualul proprietar al castelului este Dr. Karl Graf von und zu Eltz care reprezintă generaţia 33 a Casei de Eltz.

 

12. Castelul Eilean Donan. Scotia.

eilean

Construit în secolul al 13-lea pentru a fi stavila vikingilor, astăzi Castelul Eilean Donan  este unul din cele mai renumite site-uri din Scoţia . Cel mai probabil a fost numită după episcopul Donan care a venit in Scotia in secolul 6. Este situat pe o insulă, înconjurată de peisajele uimitoare ale taramurilor inalte scotiene. Cetatea a fost reconstruit de cel puţin patru ori, iar aproximativ 200 de ani (de la 18 la secolul 20), este in ruina. Acesta a fost redeschis în 1932 şi de atunci a fost vizitat de mii de turişti din întreaga lume.

 

13. Castelul Neuchâtel. Elvetia.

neuchatel

Castelul, construit la sfârşitul secolului al 10-a, a fost un cadou de la  Rudolf al III-rege al Burgundiei catre sotia sa. Acest dar foarte generos a dat numele său orasului, lacului şi apoi cantonul elveţian în care se află castelul. Reconstruit în secolul 15 şi 17, astăzi castelul este sediul guvernului cantonal şi instanţei de judecată.

 

14. Fortareata Guaita. San Marino.

guaita

Cetatea Guaita, situata pe vârful Guaita, cu vedere la oraşul San Marino , este o imagine iconica a acestei mici tari îmbrăţişata de către Italia. Cetatea a fost construită în secolul al 11-lea şi a servit ca o închisoare pentru ceva timp. Guaita este unul dintre cele trei turnuri din San Marino, amplasate pe trei vârfuri (“Monte Titano”). Turnurile sunt ilustrate pe drapelul naţional al San Marino in stema.

 

15. Castelul Conwy. Tara Galilor.

conwy

Conwy este una dintre cele mai importante cetati construite de către Edward I, în secolul al 13-lea. Este unul dintre castele cheie ale inelului de fier “al regelui” format din cetati  construite în Ţara Galilor .

Cetatea a fost a fost o cheluiala destul de scumpa, estimandu-se că Edward cheltuit 15.000 de lire sterline (£ 162 milioane în 2009), facand acest castel unul dintre cele mai scumpe din istoria Tarii Galilor. Astăzi Conwy este declarat ca facand parte din patrimoniul mondial, iar cele  opt turnuri, cu vedere la estuarul Conwy, sunt imaginea iconica din nordul Ţării Galilor.