Afaceri

Bancile au acordat mai multe credite in luna iulie

Dupa o stagnare a creditarii in lunile de vara, prima luna de toamna a adus o accelerare a creditelor acordate de catre bancheri, atat populatiei dar mai ales companiilor.

In luna iulie a acestui an soldul de credite a crescut cu 1.3% fata de luna anterioara la 230.783,9 miliarde lei, in timp ce fata de aceeasi luna a anului trecut avansul este de 4.2 procente.

Singura componenta care a inregistrat scadere o reprezinta imprumuturile acordate populatiei in lei, care au coborat cu 0.4% fata de luna august, in timp ce fata de anul trecut soldul de credite in lei a coborat cu 3.4 procente. Scaderea soldului de credite in lei acordate populatiei este surprinzatoare in conditiile in care la inceputul anului bancile au implementat noile norme de creditare ale BNR care sunt mult mai restrictive in cazul celor in valuta.

In urma acestor modificari avansul la credite ipotecare in valuta este de minim 25 de procente in timp ce la lei este mai mic, de doar 15 procente, iar in cazul creditelor de nevoi personale acestea aproape au disparut din oferta bancilor.

Cu toate acestea, in luna iulie creditele in valuta au avansat cu 1 procente fata de luna august si cu 4.4% in ultimul an, fata de scaderea inregistrata de componenta in lei. Diferenta reflecta faptul ca majoritatea imprumuturilor sunt acordate prin intermediul programului Prima Casa, care sunt accesate in majoritate covarsitoare in euro, datorita dobanzilor mult mai mici desi riscul de schimb valutar este in continuare un risc major, in anul 2016 cursul de schimb Euro/Leu crescand cu peste 8%.

Atat in ultima luna dar si in ultimul an, companiile au accesat cele mai multe credite, cresterea a fost de 2.6% la lei fata de luna august, in timp ce fata de anul trecut avansul a urcat la 11.8%. De altfel, companiile detin si cel mai mare sold total de credite, atat in lei cat si in valuta, cu 50.304,4 miliarde lei si 74.244,7 miliarde lei in valuta.

Imprumuturile in valuta continua sa fie preponderente, soldul acestora este de 146.045,9 miliarde lei fata de 84.738,0 miliarde lei in moneda nationala. In cazul soldului de credite apartinand populatiei, creditele in valuta au o valoare dubla fata de cele in lei.