Un Curriculum Vitae este mai mult decat o simpla carte de vizita mai vasta. Este cheia magica ce poate sa iti deschida poarta spre mult doritul interviu. Multi se sperie cand trebuie sa isi redacteze un CV, mai ales daca este primul din cariera. Nu are de ce sa iti fie teama, este foarte simplu sa redactezi un CV profesionist, trebuie doar sa urmezi cativa pasi.
Exista mai multe tipuri si formate de CV-uri, dar nu iti pierde timpul cu redactarea unui CV in Word sau alt editor de texte. Creeaza-ti un cont pe un site de recrutare si urmeaza instructiunile pas cu pas. Astfel nu trebuie sa iti mai bati capul cu aspectul, organizarea si structura CV-ului si poti sa te concentrezi exclusiv asupra continutului, mesajului si impactului pe care il va avea CV-ul tau.
Sfat: cel mai mult conteaza atitudinea! Iar aceasta trebuie sa transpara foarte clar din continutul si tonul CV-ului.
Din CV trebuie sa reiasa in mod evident ca esti o persoana loiala, muncitoare, entuziasta, care isi doreste acest job! Insereaza in textul CV-ului, in special la partea cu Personalitate si Aptitudini, cuvinte-cheie precum entuziasm, loialitate, fidelitate, optimism, sinceritate, placerea de a munci, initiativa, decizie, energie, viziune, pozitiv, actiune, dinamism, creativitate, ambitie, practic, pragmatic, cinstit, corect, fire muncitoare etc.
Pentru a putea incepe redactarea unui CV ‘beton’ trebuie sa stii in primul rand foarte bine care iti sunt obiectivele.Totul porneste de aici. Mai simplu exprimat, trebuie sa stii foarte bine ce poti si ce vrei. Iar daca esti constient de aceste doua lucruri, trebuie doar sa intinzi mana si vei obtine exact ceea ce iti doresti.
In ceea ce priveste educatia, daca esti la inceputul carierei atunci trebuie sa treci cat mai multe informatii despre studii, dar sa nu fie o descriere sufocanta a scolilor pe care le-ai urmat. Vorbeste la obiect si incearca sa comunici succint exact ce ai invatat, fara a te pierde in detalii.
Sfat: daca esti la inceputul carierei, intotdeauna sa treci activitatile extracurriculare din perioada studiilor – practica, organizare de evenimente, voluntariat, munca temporara, membru activ al unei organizatii studentesti, al unui club etc – la ‘Experienta’, nu la ‘Studii’. Pentru ca acestea de fapt constituie pentru un incepator experienta de munca, nu doar studiu.
Daca esti deja avansat in cariera si deci ai ceva experienta, nu insista prea mult asupra Educatiei. Mentioneaza ultima scoala si eventualele cursuri de specializare sau trainingurile pe care le-ai urmat.
Daca ai experienta, este important sa te concentrezi asupra a trei aspecte in CV: experienta, aptitudinile si personalitatea. Acesta din urma este cel mai important atribut, deoarece personalitatea determina atitudinea si majoritatea angajatorilor pun accentul in primul rand pe atitudine.
Daca esti la inceputul carierei, incearca sa iti faci un CV din care sa reiasa care sunt competentele, cunostintele si abilitatile tale si mai ales ce experienta practica ai – la ce proiecte ai participat, in ce companii ti-ai efectuat stagiile de practica anuale si mai ales ce ai invatat, lucrarea de diploma ce aplicabilitate practica are si de cata cercetare empirica ai avut nevoie pentru a o realiza, eventual la ce firma sau laborator ai efectuat activitatea de analiza si cercetare pentru proiecte/lucrari/seminarii si mai ales pentru lucrarea de diploma; subliniaza care iti sunt calitatile personale – fire deschisa, sociabila, disciplinata, etc – ce aptitudini ai – analiza, sinteza, lucru in echipa, etc – si ce te mentine in viata – care este motivatia ta de a lucra.
Este important sa precizezi foarte clar atributiunile si responsabilitatile postului / posturilor anterioare. Cel mai mult sa insisti pe acele locuri de munca ce ti se par cele mai relevante pentru tine, in concordanta cu profilul si obiectivele tale si bineinteles cu descrierea jobului urmarit.
Daca nu ai avut o fisa a postului (Job Description) foarte clara sau ti se pare ca aceasta nu exprima in mod satisfacator ceea ce vrei sa comunici despre experienta ta de munca, iata un sfat simplu si la indemana pentru a redacta in mod profesionist aceasta rubrica din CV: cauta pe site-urile de recrutare anunturi ale angajatorilor pentru posturi similare si inspira-te de acolo. Nu te limita la copy-paste, daca este necesar adapteaza usor textul pentru a-l croi pe masura ta, dar atentie la modul de exprimare. Intotdeauna sa alegi anunturi foarte bine formulate.
Aceasta metoda este foarte simpla, eficienta si deosebit de pragmatica, succesul este garantat. Se poate folosi si in cazul celorlalte rubrici ale CV-ului, precum aptitudini sau personalitate.
Sfat: intotdeauna, din anunturile de angajare sa selectezi doar acele paragrafe care ti se potrivesc si sunt compatibile cu experienta, personalitatea si aptitudinile tale. Aceasta metoda o recomand pentru aspectul profesionist al CV-ului, in nici un caz pentru a minti in legatura cu datele prezentate in CV.
Sa nu iti faci iluzii in legatura cu titlul acestui articol: nu exista CV-ul perfect. Un CV este un organism viu, in continua transformare. Iti va lua probabil vreo 2-3 saptamani pentru a redacta un CV ‘beton’. Dar chiar si asa, dupa aceea, in permanenta va trebui sa recitesti, revizuiesti, actualizezi, modifici. Iar in cazul in care identifici un job sau o companie care pare a fi visul tau si iti doresti cu ardoare acest lucru si esti ambitios cu adevarat, nu ar fi o idee rea sa personalizezi CV-ul pentru acel job sau acea companie. Poti sa faci acest lucru daca citesti cu atentie anuntul de angajare si in CV scoti in evidenta acele aspecte care pentru acest angajator par a fi cele mai importante criterii de selectie.
Obligatoriu, inainte de a considera ca poti sa trimiti CV-ul unui angajator, roaga un prieten sa il citeasca si sa iti spuna ce parere are. Tine cont de parerea acestuia, nu conteaza daca te critica, este de preferat sa stii din timp daca ai gresit ceva decat sa ajunga CV-ul tau direct in cosul de gunoi al angajatorului.
Cea mai importanta regula la redactarea CV-ului: sa nu existe nici o greseala gramaticala, de ortografie sau de exprimare! Greselile in text sunt semn de neseriozitate, incompetenta si dezinteres, chiar lipsa de respect, asa ca fa tot posibilul sa eviti asta. O cratima lipsa sau pusa aiurea creeaza aceeasi impresie ca si cum ti-ai desena ochelari si mustati pe o fotografie atasata la CV. De aceea, daca ai lipsuri la capitolul gramatica si ortografie, roaga pe cineva sa iti revizuiasca CV-ul, dar fara a-i schimba continutul sau mesajul, ci doar sa corecteze greselile din text.