Afaceri

De ce sa nu te angajezi

La facultate exact pe dos m-au invatat: ca trebuie sa ma angajez ca sa capat experienta. Dar e ca si cum ai spune, trebuie sa joci baschet ca sa capeti experienta in a juca baschet. Un serviciu iti aduce experienta intr-un domeniu restrans.

Nici nu iti vine sa crezi ce poate scorni tanarul nostru student, astazi, cand este presat sa isi gaseasca un loc de munca. Nu vreau sa recunosc, dar are dreptate, desi eu am fost angajata foarte mult timp si trebuie sa recunosc ca mi-a placut.

Copilul meu insa e de cu totul alta parere. Va prezint mai jos, motivele copilului meu, asa cum el, tanar licentiat, le vede:

1. Salariul te limiteaza, te face sa devii dependent. A-ti gasi o slujba si a lucra pentru bani poate sa iti para tie o idee buna, dar e o problema. E stupid! Salariul a fost inventat pentru prosti. De ce sa imi gasesc o slujba? In primul rand cea mai mare problema este ca primesti bani cat muncesti, adica esti platit pe ora. Parca am avea creierele spalate. Munca a fost inventata ca sa produca si atunci cand nu esti fizic prezent la locul de munca. Nu e deloc inteligent sa castigi numai cand esti fizic la birou. Viata ar fi mult mai usoara daca ai fi platit si daca pleci de la birou. Plantele nu cresc si daca nu stai langa ele sa le uzi? Oamenii din jur, cei de pe strada nu te apreciaza mai mult daca stai in loc de 6 ore la birou 12 si lucrezi si in weekend. Ei sunt interesati sa le oferi un serviciu sau un produs de valoare pentru care sa merite sa scoata banii din buzunar. (Are dreptate: pe voi va intereseaza mai mult articolul meu daca stau sa scriu la el 6 ore in loc de 2? Probabil ca nu) Oamenii destepti au scapat de sistemul de mai sus si au dezvoltat afaceri sau au venit cu idei ce produc bani 24 de ore din 24 si in final banii ajung in contul lor din banca.

2. Experienta limitata . La facultate exact pe dos m-au invatat: ca treb uie sa ma angajez ca sa capat experienta. Dar e ca si cum ai spune, trebuie sa joci baschet ca sa capeti experienta in a juca baschet. Un serviciu iti aduce experienta numai intr-un domeniu restrans, nu inveti nimic altceva. Un beneficiu real nu exista: faci aceleasi lucruri cativa ani la rand iar experienta acumulata nu te ajuta la nimic in viata, plus ca in 10 ani valoarea ei va scadea dramatic pe piata. Poti, pe de alta parte, porni sa dezvolti o idee si sa inveti contabilitate, resurse umane, cum sa faci fata unui control, cum sa negociezi un contract, cum sa dezvolti o campanie de marketing fara nici un ban in buzunar si cum sa te descurci cand esti la limita cu banii. Asta da experienta de viata!

3. Pe termen lung te „domesticesti”. Pe termen lung, inveti cum e sa fii un animal bun: sa nu spui nu, sa faci ce ti se spune si sa fii multumit de fiecare data cu putinul care ti se da.

4. Prea multe impozite. Pentru angajati impozitul pe venit este de 16%, pentru firme de 3% . Ce persoana generoasa esti!

5. Este riscant . Te simti linistit ca esti la mana unei persoane ce poate, sub un motiv sau altul, sa iti taie toate veniturile doar din doua cuvinte: “esti concediat”? Faptul ca ai o singura sursa de venit te face sa fii sigur pe tine? Sub nici o forma.

6. Ai un sef ce nu te suporta . Nimeresti peste un idiot de sef, ce se afla in sistem de mult prea multi ani si nimeni nu poate sa il inlature. Tu ce devii: o oaie din turma lui ce incearca mereu sa ii faca pe plac.

7. Lipsa de libertate . In idei, in proiecte, in program, in tot ce faci si gandesti. Ajungi sa nu mai gandesti, cand de fapt ce-ti doreai de la tine era sa fii destept si sa faci in aceasta viata ce ii place mai mult. Inca mai vrei sa imi iau o slujba? A incheiat pledoria fiul meu. Solutia gasita de el este sa isi infiinteze o firma iar eu voi fi langa el sa il sustin.