Diverse

Te intrebi care sunt obiceiurile de nunta specifice poporului roman?

Desi unele dintre acestea se pliaza pe diversele regiuni ale tarii, majoritatea sunt indispensabile din cadrul unei nunti „traditionale”, indiferent daca mirii sunt de la bun inceput incantati sa le includa in programul lor artistic sau nu. Ce-i drept, devine dificil de exclus un moment emblematic din panorama acestui eveniment in contextul in care toata lumea asteapta cu sufletul la gura sa vada hora miresei sa guste din ciorba de potroace, servita cu fast in casa socrilor mari.

Petitul. Asa cum va imaginati, acesta este primul obicei specific nuntilor romanesti, pas care nu face parte propriu zis din ritualul nuntii. Desi in zilele noastre „petitul” este inlocuit de o vizita simbolica din partea viitorului mire si a parintilor sai, in diverse regiuni ale tarii inca se pastreaza vie amintirea acestei traditii. Mai mult decat atat, cu cat rudele celor doua familii sunt mai angrenate sub spiritul traditional, cu atat acestea vor apela la repertoriul unui taraf de nunta pentru a oferi o nota deosebita acestui obicei din stramosi.

Ploconul. In cele mai multe regiuni ale tarii, ploconul este cunoscut si sub sintagma darului de nunta oferit nasilor, surpriza care le dovedeste acestora multumirea si recunostinta pentru suportul moral, spiritual si financiar pe care acestia il ofera pe parcursul intregului eveniment. Astfel, dupa ce ati convenit de comun acord asupra viitorului „pact” spiritual, vine momentul de a va surprinde nasii prin intermediul unui dar consistent.

Legatul miresei. O traditie ce poarta in sanul sau un simbol ancestral si anume intrarea in randul femeilor maritate. Mai exact, la finele petrecerii de nunta mireasa este asezata in mijlocul ringului, pe un scaun, urmand a-i fi inlocuit voalul imaculat cu un batic traditional. Bineinteles, acest ritual se realizeaza la finele ospatului dintr-un restaurant din Ploiesti, al carui ambient poate gazdui un eveniment de o asemenea anvergura. Nici in vazul tuturor, precum ruperea turtei, dar nici in intimitatea absoluta a miresei, asa cum este hora jucata in curtea parintilor sai.

Gatitul viitoarei mirese. Chiar in dimineata cununiei religioase, mireasa este gatita de catre mama si domnisoarele sale de onoare, intreg arsenalul fiind completat de nasa. Cea din urma are rolul de a-i decora tinuta cu voalul alb imaculat, dar si cu o coronita stralucitoare, demna sa o transforme intr-o adevarata printesa.

Bradul. Asa cum probabil va asteptati, de pe lista obiceiurilor raspandite de-a lungul intregului suflu mioritic nu trebuie sa lipseasca bradul frumos impodobit, simbolul nuntilor traditionale care este imbelsugat cu decoratiuni in casa mirelui. Exista numeroase superstitii care insotesc simbolul brandului, acesta fiind impodobit cu mere si colaci, ultimele preparate fiind pregatite cu atentie de rudele apropiate. La acest ritual pot participa si prietenii viitorului mire, acestia avand rolul de a-l purta pe brate in cursul zilei.

Turta sau colacul. Nu in ultimul rand, am adus in discutie ruperea turtei de catre nasa, eveniment care ia fiinta in prezenta tuturor nuntasilor. Sugerand norocul la nunta, fiecare participant la eveniment ajunge sa intre in posesia unei bucatele de turta, de obicei aceasta fiind asemanatoare cu un cozonac sferic, bine crescut si foarte aromat.