Afaceri

Succes si esec: cum sa (nu) te impusti singur in picior

Permite-mi sa iti povestesc o experienta proprie prin care am trecut acum ceva timp (mai bine de doi ani de zile). Am participat atunci la un training dedicat atingerii de obiective, mai ales celor de ordin financiar.
In mod curios, acest training era construit in jurul unui lucru care nu te duce direct cu mintea la educatie financiara. Probabil cea mai importanta faza in training este identificarea unei credinte limitative nucleu (avem mai multe, nu doar una) care te impiedica sa-ti atingi potentialul maxim.

Ca sa fac dintr-o poveste lunga una scurta, iti spun doar atat: intr-o prima faza, in training, am identificat o credinta nucleu limitativa (foarte puternica) si am fost asistat de trainer sa o inlocuiesc cu una potentatoare.

Apoi mi-am setat un obiectiv financiar de indeplinit intr-un an de zile. La acea perioada era un obiectiv foarte indraznet si habar nu aveam cum il voi atinge, pas cu pas. Doar mi l-am setat, la indrumarile trainerului. Am pus cateva idei pe hartie, ca un fel de mini-plan de actiune.

Lunile au trecut… cu bune si rele. Trece un an… intr-o zi brusc imi aduc aminte de training. Imi aduc aminte ca imi stabilisem un obiectiv financiar. Nici nu mai stiam exact cat scrisesem pe hartie, nici macar luna in care facusem trainingul. Totusi, ceva mi-a zis ca trebuie sa gasesc in manual insemnarile mele de acum luni bune de zile.

Zis si facut. Caut in biblioteca, gasesc manualul si ma uit la pagina unde scrisesem obiectivul. Exact in luna in care se implinea un an de la setarea obiectivului realizasem un venit frumos. Imi indeplinisem la fix obiectivul. De fapt, realizasem in acea luna dublul obiectivului propus cu exact un an inainte.

Termostatul intern
Ai grija ce-ti doresti, corect? Partial corect. Nu este de ajuns sa-ti doresti, stii prea bine. Este nevoie de plan, de actiune, de ajustare permanenta. In plus, ar fi bine daca pe parcusul calatoriei tale spre obiective ai lua piciorul de pe frana.

Cu totii avem credinte limitative care ne impiedica sa ne manifestam potentialul real. Poate ca vrei sa castigi un milion de dolari din afaceri, insa tu crezi cu putere ca bogatii sunt oameni cinici si necinstiti. Poate ca vrei sa alergi maratonul, insa crezi ca iti va fi imposibil pentru ca in scoala erai ultimul la probele sportive.

Cred ca ai mai citit/auzit citatul acela al lui Henry Ford: “daca tu crezi ca poti sau ca nu poti, ai dreptate”. Este cat se poate de real.