Sanatate

Simptomele sarcinii – cum le detectam?

Exista semne timpurii ale unei posibile sarcini? Da, exista unele semne care indica foarte timpuriu faptul ca sunteti gravida. Unele femei pot avea doar cateva din aceste semne, in timp ce altele pot avea mai multe semne ale unei sarcini.

Imediat dupa concepere, dureaza aproximativ o saptamana pana ce ovulul fertilizat se instaleaza in uter. Din acest moment e posibil sa intalniti diverse semne ale unei posibile sarcini. In aceasta perioada, nivelul hormonilor incepe sa se schimbe, iar organismul reactioneaza la aceste schimbari.

In contnuare va prezint 10 semne ale unei sarcini:

1. Cresterea frecventei urinarii. Urinatul mai des decat de obicei este unul din semnele unei posibile sarcini. Shimbari ale nivelului de hormoni produs de implantarea ovulului in uter, in special hormonul HCG („gonadotropina corionica umana”) determina urniari mai frecvente. HCG mai este denumit si „hormonul sarcinii” si poate fi prezent in serul matern inca de la implantarea ovulului.

2. Valori crescute ale temperaturii corpului. In timpul ovulatiei, este normal sa aiba loc o crestere a temperaturii corpului. Temperatura generala a corpului ramane mai ridicata si dupa terminatrea perioadei de ovulatie.

3. Lipsa unui ciclu menstrual. Acesta poate fi unul din cele mai evidente semne ale unei posibile sarcini. Cu toate acestea, intarzierea sau lipsa unui ciclu menstrual poate fi determinat si de alte lucruri, cum ar fi: stresul, un dezechilibru hormonal, diverse reactii adverse la unele alimente sau medicamente. In cazul cand aveti un ciclu menstrual foarte regulat, intarzierea pe o perioada lunga sau lipsa acestul ciclu e un semn al unei posibile sarcini.

4. Sangerarile. Unele femei pot avea sangerari sau scurgeri de culoare rosiatica, dupa aproximativ 5-6 zile de la contactul sexual, deoarece ovulul fertilizat incearca sa intre in uter. De asemenea, cervixul sufera anumite modificari fiziologice pentru a secreta substante ce protejeaza fatul. Scurgerile vaginale nu inseamna neaparat prezenta unei sarcini, alte cauze ale scurgerilor vaginale pot fi datorate unei menstruatii neregulate, anumite infectii vaginale sau reactii adverse la pastile contraceptive.