Afaceri

Securitatea muncii – un pact echitabil intre angajator si angajat

Stim cu totii ca ne aflam intr-o era dominata de competitivitate, mai ales pe plan profesional, acolo unde fiecare antreprenor indraznet incearca din rasputeri sa isi construiasca „propriul imperiu”. Insa, in aceasta goana constanta dupa succes, antreprenorii sau oamenii de afaceri cu experienta trebuie sa nu uite faptul ca resursele umane sunt acelea ce atrag dupa sine cele mai multe avantaje, atat din perspectiva randamentului global, cat si din punct de vedere al performantei individuale. Asadar, un procentaj covarsitor din atentia patronilor trebuie sa se orienteze asupra angajatilor si, implicit, asupra conditiilor ce le caracterizeaza mediul in care lucreaza.

De-a lungul timpului, aceia care au pornit de la premisa ca asa zisii „oameni de neinlocuit” nu exista au ajuns rapid la concluzia ca aceasta sintagma nu este altceva decat un mit contemporan, angajatii fiind in fond promotorul intregii activitati profesionale. In concluzie, antreprenorii si angajatorii au inceput sa le ofere acestora conditii mult mai propice de munca, unii alegand primele salariale, altii mizand pe servicii excelente de securitatea muncii gata sa le ofere integritatea pe care o cauta fiecare la locul de munca.

Da, productivitatea unui angajat a fost si va ramane un aspect influentat de siguranta pe care acesta o resimte la job, fiecare persoana angrenata in mediul industrial dorindu-si sa ii fie respectate drepturile impuse de Legea securitatii si sanatatii in munca sau de prevederile specificate in Codul Muncii.

Iar daca randamentul fiecarui angajat in parte nu intruchipeaza un motiv suficient de bun pentru a va convinge sa respectati normele prestabilite in registrul sanatatii si securitatii profesionale, atunci ar trebui sa va familiarizati cu numeroasele amenzi usturatoare ce va asteapta la fiecare pas daca nu duceti la bun sfarsit cerintele impuse de actele normative in vigoare, fie ca vorbim despre Codul Muncii, despre legea 319/2006 – referitoare la securitatea si sanatatea muncii, sau hotararea de guvern aferenta acestei legi 1425/2006. Bineinteles, sumele despre care vorbim se ridica la un interval financiar superior, limitat de sumele de 3500, respectiv 7000 de lei, sume pe care riscati sa le platiti in urmatoarele cazuri:

  • lipsa de evaluare corespunzatoare a riscurilor la care se supun angajatii dumneavoastra
  • alegererea echipamentelor nepotrivite pentru munca, acestea nerespectand criteriile impuse angajatilor de fisa postului
  • alegerea necorespunzatoare a diverselor substante sau agenti chimici ce intervin in rutina zilnica a angajatilor, ele reusind sa puna in pericol sanatatea si integritate acestora
  • amenajarea precara a locului de munca

Mai mult decat atat, amenzile se pot aplica si in cazul in care autoritatile remarca faptul ca societatea respectiva nu si-a organizat propice activitatile si seminariile de prevenire a accidentelor care pot surveni in urma utilizarii nefaste a echipamentelor si resurselor chimice. Amenzile pentru cei ce aplica asemenea tactici fata de angajatii lor se ridica la sume de circa 3000 – 6000 de lei.

Asadar, inainte de a opta pentru un comportament lipsit de simt civic, ganditi-va in primul rand la sanctiunile aferente, dar si la faptul ca in contextul unui accident de munca angajatul pleaca intotdeauna de la prezumtia de nevinovatie. Consecintele imediate? Ei bine, angajatorii considerati responsabili vor fi interogati, iar daca nu prezinta dovada infaptuirii tuturor cerintelor legale referitoare la prevenirea accidentelor de munca, atunci nu se supun doar amenzilor ridicate, ci si proceselor juridice.