Sanatate

Scopul tratamentului homeopatic

Scopul tratamentului homeopatic este obtinerea vindecarii ca urmare a echilibrarii vietii psihice a indivizilor. Legea vindecarii afirma ca o boala este vindecata din interior spre exterior si ca atare, urmând un tratament homeopatic, pacientul simte de multe ori o ameliorare a simptomelor sale mentale (emotionale) in timp ce trece print-o agravare a simptomelor fizice.
De exemplu, pacientul poate avea un somn mai bun sau o ameliorare a starii de iritabilitate sau a anumitor fobii sau anxietati, in timp ce trece printr-o exacerbare initiala a simptomelor astmului sau eczemei. Aceasta stare este urmata de o ameliorare a simptomelor fizice demonstrând practic ca vindecarea vine din interior spre exterior. Explicatia pentru aceasta agravare pare sa reiasa din faptul ca boala naturala a fost substituita cu una similara, dar mult mai intensa – boala artificiala; si totusi, nu avem o explicatie satisfacatoare pentru ameliorarea, fara agravare, a simptomelor mentale. Toate aceste lucruri impun ca terapia ideala sa fie reprezentata de un singur remediu, si anume acela care se suprapune cel mai bine peste simptomele prezentate, remediul putând fi schimbat in functie de modificarile simptomelor si nevoile aparute. Astfel, homeopatul este capabil sa monitorizeze modificarile aparute si sa distinga intre schimbarile care sunt si cele care nu sunt rezultatul actiunii remediului.

In general, actiunea remediului nu inceteaza odata cu oprirea administrarii lui, pacientul fiind urmarit pentru a observa efectele acestuia asupra sa. Durata tratamentului poate fi foarte lunga si uneori tratarea unei afectiuni poate scoate la iveala boli mai vechi. Acest lucru se datoreaza suprimarii acestor boli prin tratamente anterioare sau prin aparitia unor boli noi si disimilare de cea tratata (bolile disimilare determina suprimarea, dar nu si eliminarea din organism). Aceste boli vechi, in urma tratamentului homeopat apar in ordinea inversa a instalarii lor. Ele vor avea bineinteles nevoie de tratament. Asa ca, de exemplu, pacientul poate veni pentru tratament de astm si dupa ameliorarea sa sa manifeste reaparitia unei eczeme (suprimarea bolilor de piele duce la boli pulmonare, printre altele, si interesant, medicina traditionala chinezeasca sustine ca plamânii si intestinul gros controleaza pielea), de aici pericolul ce urmeaza tratamentelor supresive ale bolilor de piele cu unele medicamente de pe piata.

De asemenea, homeopatul poate fi uneori nevoit sa sfatuiasca pacientul sa-si schimbe stilul de viata precum si atitudinea fata de viata. Acest lucru plaseaza homeopatul in situatia de a-si influenta pacientul in bine, precum preotii isi indruma enoriasii. Aceasta responsabilitate enorma nu trebuie privita cu usurinta si cere medicului sa duca o viata exemplara si il situeaza pe o pozitie din care va putea, in virtutea experientei personale, sa-si conduca pacientul pe calea cea buna.