Reumatismul nu este o simpla afectiune, reumatismul se refera la un cumul de peste 100 de afectiuni asociate in dese randuri cu dureri reumatice sau artrite, aceste boli conducand la dereglari generale ce pot include chiar si functia inimii. Daca ar fi sa gasim o teorie pentru bolile reumatice, am putea sa le incadram in randul bolilor inflamatorii cronice si dureroase, acestea din urma afectand atat oasele sau articulatiile cat si tendoanele, ligamentele sau chiar muschii.
In paragraful anterior puneam pret pe anumite parti ale corpului uman care sunt afectate in mod direct de catre reumatism, lista continuand si cu alte organe prin prisma faptului ca bolile reumatice sunt insistente si nu pot fi controlate cu usurinta. Categorisind bolile reumatice in functie de simptome sau localizare, remarcam numai putin de patru tipuri distincte de afectiuni:
- reumatismul psihogen;
- reumatismul regional;
- reumatismul localizat;
- reumatismul generalizat.
Simptome
O prima forma a reumatismului pe care un pacient o resimte este cea acuta, perioada in care apar febra, disconfortul intr-o stare intensa sau chiar durerile locale. Daca ne raportam la reumatismul muscular in stare acuta, remarcam o stare de disconfort urmata de dureri in anumite zone ale corpului, tesutul muscular devenind extrem de sensibil. Durerile pot deveni un inamic de nadejde, tocmai din acest motiv se recomanda sa urmati sfaturile unui medic ortoped si sa beneficiati de tratament specializat. In absenta unui tratament, stadiul reumatismului poate evolua catre forma cronica, moment in care durerile devin insuportabile si dificil de contracarat.
Din punct de vedere al simptomelor, reumatismul muscular cronic se remarca printr-o senzatie de oboseala si dureri in zona muschilor afectati. De partea cealalta, o alta forma de reumatism, cea articulara cronica, va imprima dureri sfasietoare la nivelul articulatiilor, in unele cazuri putand sa apara chiar si umflaturi in zonele afectate.
Cauza
Conform medicilor, principala cauza a prezentei reumatismului in corpul pacientului este cumulul de toxine in sange. Catr sunt motivele care pot conduce la o acumulare de produse toxice in sange? In primul rand alimentatia, consumul excesiv de carne, zahar sau produse alimentare fainoase lasand un reziduu toxic in interiorul vaselor sangvine. Devreme ce au patruns in organism, toxinele se depun in jurul articulatiilor, pe structurile osoase sau chiar pe muschi, in acest moment stabilindu-se primele simptome ale reumatismului.
De asemenea, sunt cazuri in care chiar si o banala infectie dentara sau colecistul pot conduce la o forma anume de reumatism, pacientii care sesizeaza aceasta afectiuni necesitand consult de specialitate din partea unui medic de specialitate.
Tratamente naturiste impotriva reumatismului
Din fericire, exista anumite tehnici sau produse naturiste care lupta constant impotriva acestei afectiuni, medicii recomandandu-le indeosebi in momentul in care boala nu a ajuns intr-o stare cronica.
Baile sarate
O maniera la indemana oricui, prin care poate preveni sau chiar trata reumatismul aflat intr-o stare incipienta, este reprezentata de efectuarea unor bai fierbinti cu apa sarata. Pacientul are nevoie de numai putin de doua bai sarate in fiecare saptamana pentru o perioada minima de trei luni, dupa aceasta perioada fiind necesar sa se apeleze la o singura baie fierbinte cu apa sarata in fiecare saptamana. Pentru rezultate mult mai bune, se recomanda utilizarea de apa fierbinte cu sare in fiecare zi, zona problematica putand fi masata, ulterior, cu ulei de masline.
Curatarea intestinelor cu apa fierbinte
Cunoscuta sub denumirea de spalatura interna, aceasta practica este recomandata indeosebi in momentele in care reumatismul este unul acut si nu cronic. Intestinele necesita o curatare cu apa fierbinte periodica, aceasta procedura facilitand eliminarea toxinelor din organism.
Sucul de portocale, alimentatia sanatoasa si produsele naturiste
Unul dintre beneficiile sucului de portocale este insusi tratamentul activ impotriva bolilor reumatice, medicii recomandandu-l inca de la primele semne. Concentratul de portocale se amesteca cu apa si se mentine intr-o zona ferita pret de 3-4 zile, perioada in care cele doua ingrediente capata o consistenta anume. Dieta cu suc de portocale si apa se tine pret de 14 zile, in toata aceasta perioada consumandu-se continutul in detrimentul micului dejun. Celelalte doua mese ale zilei sunt compuse din salate de legume proaspete cu stafide, smochine sau prune uscate, in timp ce masa de seara contine numai putin de 1-2 legume fierte la aburi.
Devreme ce tratamentul a fost finalizat, se recomanda o dieta echilibrata, bazata pe un consum regulat de alimente bogate in proteine si fibre, fructe si legume. De asemenea, in afara meselor obisnuite, este indicat sa se consume alimente proaspete si produse lactate specifice, iaurtul sau laptele batut putand inlocui cu succes carnea, produsele de panificatie sau zaharul, elemente atat de nocive unui pacient care sufera de reumatism.