Sanatate

Augustifolia, Pallida si Purpurea – cele trei specii de Echinaceea care ne aduc echilibru la interior

echinaceaInca din cele mai vechi timpuri, Echinaceea era socotita drept o planta cu proprietati uimitoare, beneficiile pe care aceasta le aducea organismului uman fiind pentru prima data descoperite de bastinasii din campiile ample ale Americii de Nord. Oamenii din acea perioada se foloseau de aceasta planta pentru a-si vindeca ranile deschise, dar si pentru a stopa consecintele negative ale muscaturilor pe care le primeau din partea reptilelor periculoase.

Inca de pe atunci s-a dorit amplificarea studiului in jurul efectelor medicinale pe care Echinaceea le poseda, iar de indata ce resursele au inceput sa prinda contur, specialistii au reusit sa aduca in lumina reflectoarelor proprietatile curative ale plantei cu petale pastelate. Concluzia? Aceasta planta perena este in momentul de fata deosebit de utilizata in homeopatie, trei la numar fiind speciile pe care le regasim pe lista diverselor remedii naturiste. In fond, vorbim despre o planta care infloreste de-a lungul unei perioade indelungata din an, cultivarea ei facila devenind un real avantaj.

Din punctul de verdere al modului in care este exploatata, planta este recunoscuta mai degraba prin intermediul radacinii, florile sale frumos colorate nefiind prea mult utilizate in segmentul medical. Din radacinile speciilor care deja au depasit etatea de patru ani se extrag compusii utili organismului, compusi pe care ii vom regasi mai apoi in cadrul pulberilor, al tincturilor ori al extractelor. Exceptand domeniul medical in care este folosita cu prisosinta, Echinaceea indeplineste si un rol stilistic, ea fiind inclusa drept planta ornamentala in locuintele persoanelor care doresc sa aduca „natura” in casele lor.

Descrierea succinta a compozitiei sale

Pentru a ajunge la un astfel de statut in ramura medicala, o planta trebuie sa posede in structura sa numeroase substante benefice organismului uman. Dupa cum urmeaza, Echinaceea ofera pacientilor un ansamblu de elemente cu actiuni antiseptice, antifungice, imunostimulatoare si antivirale. Care sunt acestea? Raspunsul este compus din trei clase de ingrediente, respectiv polizaharidele, rasinile si uleiul volatil al acestei plante.

Cum actioneaza?

Mai presus de orice, Echinaceea este considerata o „potiune” minune care ajuta organismul sa se recupereze rapid, in special daca pacientul a suferit o raceala comuna. Cu toate acestea, ea se dovedeste demna de a fi luata in considerare si in cazul infectiilor ceva mai puternice, tocmai pentru ca poseda un puternic caracter antiviral.

Un exemplu in acest sens ar fi clasicul virus „Herpex Simplex”, care se poate instala in organismul sanatos al oricarui om. Aparent, aportul sporit de Echinaceea este util in lupta contra Herpesului Simplex prin intermediul faptului ca stimuleaza procesul celular denumit „fagocitoza” – acesta este definit de inglobarea si distrugerea ulterioara a corpurilor straine ajunse in mediul intern, prin intermediul terminatiilor celulelor sistemului imunitar.

Care sunt beneficiile pe care le ofera corpului uman?

Numeroase, dupa spusele specialistilor. In primul rand, ea este folosita in mod preventiv pentru intarirea sistemului imunitar, sistem care are de suferit de pe urma viciilor la care ne expunem in fiecare zi. Iar cum un organism slabit determina o sensibilitatea accentuata in fata agentilor biologici, chimici si fizici din exterior, administrarea unui supliment imunomodulator reprezinta cea mai buna strategie pe care o puteti aborda.

Care este efectul consumului de Echinaceea? Ei bine, specialistii au dovedit faptul ca aportul periodic este resimtit la nivelul numarului de celule albe pe care le avem in organism, ea stimuland productia de limfocite si de interferon. Primele sunt celulele albe pe care se bazeaza sistemul imunitar, in timp ce interferonul este un compus care lupta eficient impotriva infectiilor dobandite.

Aceasta „incurajare” omogena pe care planta o ofera organismului va fi resimtita dupa o anumita perioada de administrare, persoanele care includ in rutina lor astfel de suplimente lasandu-se convinse de paleta larga de afectiuni impotriva careia Echinaceea lupta cu inversunare. In plus, specialistii au asimilat administrarea acestei plante cu un risc diminuat in fata afectiunilor canceroase.

Planul dermatologic este un alt sector in care se evidentiaza avantajele acestei plante perene, pacientii care au incercat tratamentul dovedind un ten mult mai luminos, dar si o mai redusa predispozitie spre dezvoltarea leziunilor la nivelul epidermei. Leziuni care pot fi singulare, precum eczemele sau furunculii, ori multiple ( comedoanele pe care le remarcam in cadrul episoadelor severe de acnee).

Nu in ultimul rand, atentia specialistilor a fost atrasa de modul in care planta afecteaza sanatatea ficatului nostru. Actiunea directa se transpune intr-un efect tonic pe care il imprima ficatului, imprumutandu-i acestuia abilitatea de a deveni o granita intacta in fata agentilor externi . In plus, atributul de „reglator hepatic” nu intarzie sa insoteasca denumirea latina a acestei plante, ceea ce inseamna ca Echinaceea devine un sprijin activ in efectuarea functiei hepatice.

Cum se administreaza Echinaceea?

In functie de forma sub care o consumati, regulile difera. Astfel, persoanele care intampina probleme severe la nivelul sistemului digestiv, suferind de gastrita ori ulcer duodenal sunt sfatuite sa apelze la capsule, in detrimentul clasicelor tincturi. Motivul este unul usor de intuit, rolul capsulelor fiind tocmai acela de a proteja stomacul.

Din perspectiva publicului infantil, cantitatea nu trebuie sa depaseasca pragul de 400 miligrame de zi, asta daca vorbim despre copilasii care au varste cuprinse in intervalul [6, 13] ani. Pentru a le administra Echinaceea copilasilor cu varste mai fragede de atat, parintii trebuie sa nu mai apeleze doar la cunostintele lor si la sfaturile pe care le regasesc in mediul online, alegand opinia medicului pediatru.

Din punctul de vedere al publicului trecut de a doua varsta, cantitatile sunt ceva mai permisive, ajungand la aproximativ 900 miligrame pe zi. Astfel, varstnicii isi pot doza cantitatea zilnica recomandata in trei portii, fiecare avand 300 de miligrame. Si adultii trebuie sa respecte o anumita rutina de administrare, asta pentru ca efectele pozitive sa fie resimtite pe o perioada indelungata de timp. Administrarea la adulti nu implica in sens general vreo restrictie, ea efectuandu-se in functie de afectiunea dobandita ori de efectele scontate.

Cu toate acestea, planta este contraindicata unor anumite categorii de persoane. In primul rand, tratamentul homeopat cu aceasta planta nu este recomandat celor care efectueaza, in paralel, o cura cu imunisupresoare. De asemenea, ea nu pare a fi compatibila cu persoanele care au primit drept diagnostic „leucemia”, dar nici cu micutii care nu au depasit inca pragul de doi ani. O ultima restrictie se aplica celor care s-au dovedit prin intermediul analizelor a fi alergici la compusii pe care ii contine planta.