Diverse

Partea a doua: despre avantajele scaunelor ergonomice

Optiunile referitoare la prelata mecanismelor scaunelor industriale si inaltimea cilindrului, trebuie sa fie luate in considerare de fiecare data. Scaunele manageriale (acele scaune ergonomice executive de care vorbeam mai devreme) au de obicei un spate mai inalt si prelata din piele.

Exista chiar si scaune ergonomice facute pentru anumite tipuri de specializari: de exemplu acele scaune inalte, perfecte pentru cei care lucreaza in domeniul pazei si securitatii, deoarece permit purtarea curelei cu echipamentul complet atasat la aceasta.
O perna pentru suportul partii de jos a spatelui (regiunea lombara a coloanei) poate spori foarte mult nivelul de confort al celui care se aseaza pe scaun. Alegeti roti dure pentru zonele cu covoare si cauciuc pentru suprafetele tari.

Un scaun ergonomic bun se poate intinde si bloca in cateva pozitii. Cautati un scaun pe roti care sa se roteasca in jurul propriei axe, pentru a evita rasucirea coloanei sau intinderea excesiva, cu maxim 5 pozitii de inclinare pentru a nu te rasturna cand te lasi pe spate. Tot pentru evitarea bascularii, este bine sa alegeti un scaun care are minim 5 rotite si un echilibru bun.

Daca exista si un unchi de inclinare al spatelui ajustabil, este perfect pentru regiunea lombara, pentru ca transfera asupra scaunului o parte din greutatea partii superioare a corpului pe spatarul acestui scaun. Pentur o pozitie optima, coapsele ar trebui sa fie orizontale pe sol si ambele picioare sa ajunga la podea. Nu va speriati ca unele scaune ergonomice pot sa ajunga la un pret de peste 800 de euro. Unii producatori studiaza in profunzime problemeleaduse in atentia publicului de ergonomie si se straduiesc sa obtina produse care, pe termen lung sa va ofere toate conditiile necesare pastrarii sanatatii.