Cugetari

Moduri in care meditatia ajuta la cresterea productivitatii – I

Inainte de a ajunge la rutina mea de meditatie, care dureaza doar 8 minute din timpul meu zilnic, permiteti-mi sa vad mai intai in general modul in care meditatia va poate oferi o mana uriasa de ajutor in cariera si afacerea dvs., sustinuta de studii.

1. Iti imbunatateste atentia

Exista tone de factori care imbunatatesc productivitatea, dar unul care joaca un rol foarte important este capacitatea de a se concentra. A fi suficient de atenti pentru a finaliza sarcina la indemana inseamna ca veti termina munca cu o acuratete mai mare si o eficienta mai buna.

Potrivit lui Pubmed, mai multe studii au aratat eficacitatea meditatiei in inversarea unor parti ale creierului care provoaca ratacirea mintii si incapacitatea de a se concentra. Russell Simmons, directorul executiv al Rush Communications, spune ca meditatia este unul dintre lucrurile care l-au ajutat sa se concentreze cel mai mult.

2. Cresterea neuroplasticitatii
Pentru o lunga perioada, oamenii de stiinta au crezut ca dezvoltarea creierului s-a produs doar in copilarie si apoi a incetat. Dar descoperirea recenta privind natura neuroplastica a creierului concluzioneaza ca creierul nostru continua sa se schimbe si sa se adapteze prin experiente. Cu alte cuvinte, creierul se reorganizeaza continuu prin crearea de noi neuroni si noi conexiuni.

Meditatia este o practica capabila sa schimbe structura si functiile creierului. De fapt, cercetatorii de la Harvard de la MGH au aratat ca meditatia mareste volumul de materie cenusie in creier. Ceea ce inseamna asta este faptul ca determina acumularea mai multor neuroni intr-un spatiu.

O alta teorie care explica modul in care meditatia stimuleaza neuroplasticitatea este ca creste fluxul sanguin cerebral (CBF). Prin plasarea intr-o stare de relaxare, sangele poate curge mai liber, ducand la o oxigenare mai buna si hrana in creier. Cu neuroplasticitate crescuta, capacitatea dvs. de a dobandi noi abilitati si obiceiuri pozitive creste.