Diverse

Izolarea termica nu este doar benefica, ci si obligatorie la cladirile nou construite

izolarea cladirilor

Izolarea termica este un procedeu prin care se reduce cat mai mult transferul de caldura dintre interior si exterior, atat iarna cat si vara. In ultimul timp, termoizolarea a devenit obligatorie pentru toate locuintele nou construite, avand o importanta cruciala nu doar in privinta confortului, ci si a cheltuielilor de intretinere. Daca izolarea este facuta de calitate, aceasta asigura o temperatura si o umiditate adecvate, o izolare fonica, o reducere a vibratiilor percepute de peretii locuintei dar si o rezistenta crescuta in caz de incendii.

Cele mai frecvent, izolarea termica a locuintelor se face prin placarea peretilor cu polistiren expandat (procedeu la care nu trebuie sa va lipseasca plasa de armare, dibluri si adezivul de polistiren) si prin montarea de geamuri termopan in tamplarii PVC datorita faptului ca sunt cele mai ieftine materiale de pe piata.

Transferul termic are loc in cazul unei locuinte prin conductie termica conductie termica (prin pereti, acoperis, ferestre), radiatie termica (prin ferestre, intre foitele geamurilor) si schimbul de aer rece/ cald ce poate fi limitat prin garnituri montate in locurile prin care exista pierderi.

In cazul blocurilor de peste 5 ani care au zidurile exterioare realizate din caramida sau beton, prezinta un nivel de umiditate ambianta care poate fi redusa prin izolatii termice.

O izolare incorect realizata sau lipsa aerisirii spatiilor locuite pot duce la aparitia igrasiei si mucegaiului sub forma unor pete negre. Dacă aerul umed este răcit prin contact cu suprafetele reci, cum ar fi pereti, ferestre sau oglinzi, umezeala se condenseaza în picături de apă (condens).

condens

Inainte de a incepe izolarea termica a unei cladiri, tineti cont de zona geografica (stiindu-se ca in zonele de campie umiditatea este mai mare decat in zonele montane), de orientarea sa catre punctele cardinale (partile cladirii orientate la nord fiind cele mai predispuse umezelii iar cele al sud fiind cele mai putin expuse unui astfel de risc) si de distanta dintre cladirile invecinate (cu cat este mai obturata lumina soarelui spre un perete de catre o alta cladire, cu atata e mai crescut riscul de umezeala). Apelarea la o firma specializata care va poate realiza un audit al cladirii pe care doriti sa o izolati termic va poate ajuta sa luati cele mai eficiente si economice decizii.

Daca doriti sa efectuati o termoizolare la o locuinta mai veche, este obligatoriu sa decopertati tencuiala veche, uneori ajungand astfel sa depistati ca e nevoie si de refacerea izolatiei fundatiei sau chiar consolidarea cladirii. Abia dupa ce ati efectuat aceste verificari puteti sa adaugati peretelui termoizolatia si tencuiala decorativa structurata.

placa de polistiren

E important de stiut ca, pentru a preveni dislocarea placilor de polistiren, diblurile se monteaza doar dupa 12-24 de ore de la lipirea polistirenului cu adeziv, timp necesar acestuia sa se prinda bine de perete, si ca o buna armare se realizeaza prin fixarea plasei intre doua straturi de adeziv de polistiren.

Nu permiteti muncitorilor sa lucreze la o temperatura sub 5 grade si peste 30 grade Celcius daca doriti ca termoizolatia realizata sa reziste cat mai mult in timp.