Diverse

Interviu cu Oana Burghelea,Redactor-sef PC World Romania

Succesul meu este sentimentul (trecator, de altfel) pe care il am seara, inainte de culcare, ca am mai cladit un rand la temelie cu caramizile aruncate de altii. Da…sunt workaholic!
– Pentru fiecare dintre noi succesul are alta definitie. Cum ai descrie succesul tau?

Cineva spunea ca succesul este ca un joc cu baloane intre niste copii inarmati cu ace. Succesul meu este sentimentul (trecator, de altfel) pe care il am seara, inainte de culcare, ca am mai cladit un rand la temelie cu caramizile aruncate de altii. Da…sunt workaholic! Si tot succes este si sentimentul de nerabdare pe care il am in momentul trezirii intr-o noua zi. Succesul este format din astfel de clipe trecatoare care iti dau senzatia de implinire si de multumire cu tine insati.

– Ca sa ai o viata plina de succese trebuie sa…

Sa razi mult si sa „traiesti clipa”, oricat de cliseu sau de comercial ar suna asta. Cred ca ai avut o viata plina de succese daca ai reusit sa castigi respectul oamenilor inteligenti, afectiunea copiilor, daca ai stiut sa vezi ce e mai bun in oamenii pe care i-ai cunoscut, daca ai lasat lumea un pic mai buna – fie printr-un copil sanatos, fie printr-un copacel:) – si daca macar un om a cunoscut fericirea pentru ca tu ai trait.

– Care sunt cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba un om? Care sunt cele mai importante calitati ale tale?

Sunt sute de calitati pe lumea asta si e greu de spus care ar fi cele „universale”. Dar daca ar fi sa aleg trei, cred ca intelepciunea, compasiunea si curajul sunt cruciale. Cat despre propriile-mi calitati… prietenii imi spun ca am simtul umorului, ca sunt empatica si „serioasa”:). Acum, in functie de context pot fi considerate si calitati si defecte. Toti avem din ambele categorii, dar toata arta sta in a gasi un echilibru.

– Ai un model in viata care te-a motivat si te-a inspirat?

Ma motiveaza si ma inspira mama, care a crescut trei copii pe care acum rasufla usurata ca ii vede mari, sanatosi si „realizati”. Ma motiveaza si ma inspira tata pentru ca, intr-o lume populata de uniforme verzi, nu si-a pierdut romantismul si la 58 de ani scrie poezii. Ma motiveaza si ma inspira fratele meu care a avut curajul si puterea sa-si cladeasca o cariera dincolo de ocean si sa ramana la fel de apropiat de familie. Si ma motiveaza si ma inspira fratele meu care a ramas aici si care isi munceste noptile pentru cel mai simpatic nepotel de pe lumea asta.

– Ai o persoana pe care o admiri? Profesional, personal…?

Profesional ii admir pe cei 63 de jurnalisti din raportul de anul acesta al Reporters Sans Frontieres care au murit la datorie pentru ca si-au facut meseria sau pentru ca si-au exprimat opinia; pe cei 1300 de jurnalisti batuti si pe cei 1000 cenzurati. Si pe toti cei ca ei care, spre deosebire de mine, care stau intr-un birou cu aer conditionat si scriu despre cele mai noi cipuri, isi varsa sangele in numele unor concepte atat de abstracte precum „libertatea de exprimare” sau „dreptul la libera informare”. Personal, imi admir iubitul care imi suporta programul de „redactor-sef” si serile de munca peste program si care ma accepta asa.

– Daca ar fi sa fii un star, din orice alta epoca, pe cine ai alege?

Si de ce. Mi-ar placea sa fiu Einstein…ca sa-l trag de urechi pe Niels Bohr. Plus ca e fain sa stii ca si la 50 de ani de la moartea ta, studentii „politehnisti” si „frecventorii” de Fire poarta tricouri cu ecuatia pe care ai scornit-o tu.

– Ai o expresie proprie pe care ceilalti au preluat-o de la tine? Daca da, care este. Daca nu, care este motto-ul tau in viata?

Motto-ul meu…pe care, din pacate il mai uit din cand in cand, dar mi-l reamintesc cand dau cu capul de vreun prag e „Nu exista <>” Cel mult, „Va fi greu, dar, cu siguranta, voi incerca”. E ceea ce imi spun mie si ceea ce pretind si de la oamenii cu care lucrez.

– Daca ai avea o super putere, care ar fi si de ce?

Statele Unite, bineinteles…:)

– Cartea favorita? Filmul favorit?

(sorry…nu raspund la asta:)…prea cliche:P…