Cugetari

Fericirea se transmite?

Daca, dupa cum afirma multi filosofi, scopul vietii e sa fim fericiti, poate pentru a ajunge acest scop trebuie sa ne facem“prieteniile” juste. Dupa un studiu recent, de fapt, si fericirea e contagioasa, la fel cum e si rasul. Este concluzia la care a ajuns sociologul american Nicholas Christakis, al Universitatii Harvard ( Statele Unite), care, in douazeci de ani a analizat vietile a cinci mii de persoane pentru a verifica daca relatiile lor sociale ar avea vreo influenta asupra starii de bine si a psihicului.

Cercetarea, publicata in revista medicala British Medical Journal, a demonstrat ca fericirea actioneaza ca un virus, transmis mai ales intre prieteni. Cu cat sunt mai apropiati, cu atat este mai bine: daca prietenul fericit traieste la 800 de metri de noi posibilitatile ca sa fim si noi contagiati sunt foarte mari. Probabilitatea de a fi fericiti creste cu 10 % daca prietenul prietenului nostru este fericit si cu 6 % daca e fericit prietenul prietenului unui prieten de-al nostru.

Dar, oare, cat dureaza fericirea contagioasa? Christakis a analizat ca se termina dupa sase luni in 45 % dintre cazuri, dupa un an in 35 % din cazuri, dar uneori poate dura pana la 18 luni. Atentie, in schimb, “virusul fericirii” se pare ca nu e capabil sa contagieze partenerul si nici macar colegii de serviciu.