Cugetari

Ce trebuie sa stim cand cumparam un aragaz

Aragazul ramane cel mai popular produs pentru gatit chiar daca cuptoarele incorporabile ne ofera lucruri in plus atunci cand coacem. Se intampla asta deoarece preturile la aragaze sunt mai mici si pe langa asta nu mai e nevoie sa cumparam plita separat.

Cumparaturile online au crescut si in mediul rural sau acolo unde localitatile nu sunt racordate la gaze. Din acest motiv trebuie sa precizam faptul ca majoritatea aragazelor ce functioneaza pe gaz sunt livrate de magazine cu duze pentru reteaua publica si nu pentru butelie. Inlocuirea acestora de catre cumparator nu este costistitoare insa duza de la cuptor e aproape imposibil de inlocuit de o persoana ce nu are cunostintele necesare.

Ca atare, va recomandam sa cereti in mod expres vanzatorului sa va livreze un argaz cu duze pentru butelie daca nu sunteti racordati la gaze. Cam asta ar fi principalul lucru ce ar trebui sa il stie orice cumparator al unui aragaz pe gaz.

Cand vine vorba de aragazele electrice lucrurile sunt mai complexe. In primul rand exista aragaze cu rezistenta si aragaze cu inductie. La primele se incalzeste toata suprafata de gatire si acest lucru duce la costuri ridicate cu energia. Cele cu inductie sunt mai economice deoarece plita nu se incalzeste decat deasupra suprafetei ocupate de vasul de gatit.

Exista si aragaze mixte, in sensul ca plita e pe gaz, iar cuptorul este electric. Probabil acest tip de argaz este de preferat atunci cand ne uitam la raportul calitate-pret. Daca vorbim doar de experienta cu gatitul, cuptoarele electrice sunt cele mai bune deoarece caldura este uniforma. Lucrurile se schimba cand platim facturile.

Lasand la o parte faptul ca unele sunt pe gaz si altele electrice, de cele mai multe ori diferenta intre aragaze este facuta de cuptoarele acestora. La plita, daca e pe gaz, trebuie sa urmarim daca are aprindere electrica si daca are functia de oprire a gazului in lipsa flacarii. Ne mai putem uita la numarul de arzatoare si la puterea acestora.

In schimb, la cuptor trebuie sa fim atenti la mai multe detalii. Materialul din interiorul acestuia trebuie sa fie din tabla emailata sau dintr-un alt material superior, pentru a rezista in timp si pentru a se curata mai usor.

Pe piata au ramas foarte putine aragaze ce nu au cuptorul iluminat. E important sa avem lumina cand coacem pentru a nu deschide usa prea des. O solutie ar fi Timer-ul, o functie care ne permite sa programam cuptorul cand sa se opreasca din ardere.  Aprinderea electrica este foarte importanta la cuptoarele pe gaz deoarece pana va veti obisnui exista riscul sa va parliti de fiecare data cand aprindeti focul.

De regula accesoriile sunt standard, adica majoritatea producatorilor ne dau o singura tava si un gratar. Nu sunt atat de importante pentru ca pot fi cumparate ulterior. Grilul, rotisorul si functia de convectie sunt mult mai importante pentru ca ne ajuta sa gatim corect si uniform. Legat de volumul cuptorului indicat ar fi sa cumparam unul mai mare de 60 de litri, insa daca gatim mancare putina nu e rentabil deoarece suntem nevoiti sa consumam gaze sau electricitate mai mult decat trebuie.