Afaceri

Scurt istoric si ghid al caselor de marcat

Casele de marcat sunt aparaturi fiscale. Asta in primul rand. In al doilea rand, casele de marcat sunt aparate electronice care indeplinesc mai multe functii. De exemplu acestea pot memora numele unui produs cu pana la 22 de caractere, pot memora cod pentru fiecare articol introdus, cod de bara, grupe de TVA si nume si parola pentru utilizatori.

Dupa legea OUG 28/1999, art. 1, alineatul 1 case de marcat impreuna cu cantare electronice sunt necesare in desfasurarea activitatilor economice de efectuare a unor servicii direct catre populatie dar si in cazul desfasurarii activitatilor economice de comert cu amanuntul.

Casa de marcat a fost inventata in anul 1870 de catre proprietarul unei cafenele din disperare. Da, exact. Omul era disperat ca in ciuda faptului ca avea multi clienti iesea mai degraba in pierdere decat in castig. Astfel el a elaborat un “aparat” care inregistra toate vanzarile in decursul unei zile.

Vanzatorii pe care ii avea ca angajati nu au mai putut sa-l insele astfel ca in sfarsit afacerea lui avea succes. La un an dupa, a patentat inventia, s-a lasat de cafenea si s-a apucat de produs case de marcat pentru toti ce care se aflau in situatia in care se aflase si el la un moment dat.

Astazi, casele de marcat sunt atat obligatorii cat si utile pentru operatorii economici mentionati mai sus. In functie de activitatea economica pe care o desfasurati sau vreti sa o desfasurati, va puteti da seama si dumneavoastra de aparatura fiscala de care aveti sau veti avea nevoie.