Diverse

Cum se detecteaza o sarcina?

Ai facut un test de sarcina si au aparut si cele doua liniute, asta inseamna ca esti deja insarcinata si trebuie sa te pregatesti de un bebelus, presupun ca deja ai multe intrebari, si poate iti este si un pic teama ca nu stii la ce ar trebui sa te astepti in fiecare saptamana de sarcina. Sunt multe necunoscute pentru tine? Stii ce schimbari vor avea loc cu tine si cum se dezvolta bebelusul pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina?

O data ce s-a instalat sarcina, creierul da tot felul de comenzi glandelor tale endocrine, care incep sa modifice doza din fiecare hormon astfel incat viitoarea mamica sa fie pregatita sa sustina viata unui nou in burtica ei, care incetul cu incetul de la un ovul si un spermatozoid din prima zi de sarcina se dezvolta si creste celula cu celula pana in momentul nasterii, mamica va tine cu drag in brate un copil sanatos si vioi.

Te poti documenta citind carti care trateaza sarcina pe saptamani sau pe luni si astfel vei sti in fiecare din cele 40 de saptamani la ce sa te astepti, ce este normla si ce nu cu bebelusul tau.

Dar cum stii in ce saptamana de sarcina te afli si cand urmeaza sa nasti, bineinteles ca nimeni nu poate spune asta cu precizie pentru ca fiecare sarcina evolueaza in propriul ritm, iar data conceptiei efective nu potate fi cunoscuta decat aproximativ dar se poate estima cu un calculator sarcina.

Stim deja ca durata sarcinii este variabila si depinde de la femeie la femeie, si chiar doua sarcini la aceeasi femeie au durate de gestatie diferite. Astfel teoretic o sarcina are o durata de 280 de zile incepand din prima zi a ultimei menstruatii (numita si varsta cronologica a sarcinii), sau 266 de zile, incepand cu ziua in care a avut loc efectiv fecundarea (varsta gestationala a sarcini).

280 de zile de sarcina inseamna de fapt 40 de saptamani, (de la ultima menstruatie pana la nastere), iar 266 de zile reprezinta 9 luni calendaristice, adica 38 de saptamani si aceasta este varsta gestationala reala a fatului la nastere.

Poti calcula usor si repede ziua probabil a nasterii, astfel: de la data in care a inceput ultima menstruatie se scad 3 luni si apoi se aduga apoi 7 zile si ai ca rezultat data probabila a nasterii. Majoritatea copiilor se nasc intru-un intervalul +-1 saptamana fata de data probabila a nasterii. Data probabil a sarcinii poate fi calculata destul de rapid cu uncalculator sarcina.

Daca vei citi din sarcina pe saptamani articolul corespunzator, in avans fiecarei saptamani de sarcina, vei fi mereu pregatita si nu vrei avea prate de surprize neplacute.