Diverse

Criteriile de alegere ale aparatelor de aer conditionat

Daca te numeri printre persoanele care au nevoie urgenta de un aparat de aer conditionat, principalul meu sfat este: “Nu te grabi!”. Stim cu totii ca graba strica treaba :) . Asadar, inainte de a te arunca asupra primei oferte de aer conditionat pe care o vizualizezi acorda importanta si catorva criterii deosebit de importante ce stau la baza alegerii acestuia, pentru ca un aparat de aer conditionat este o investitie pe termen lung pentru locuinta ta si nu cred ca ai vrea sa te trezesti dupa o luna, pe canicula, ca aparatul tau nu mai merge.
Asadar, alegerea ta va trebui facuta ca la carte.

                     Capacitatea aparatului

De regula, capacitatea aparatelor de aer conditionat se exprima in BTU (abrevierea de la englezescul British Thermal Unit) si reprezinta puterea de racire/incalzire a unui aparat. Aceasta va fi aleasa in functie de spatiul in care intentionezi sa instalezi aparatul de aer conditionat si cu cat respectiva incapere este una mai mare, cu atat capacitatea aparatului va trebui sa fie una mai mare. Segmentarea o ai prezentata in lista de mai jos pentru a fi mai usoara alegerea ta:
  • pentru spatiile de 18-25 mp sunt recomandate aparatele cu o capacitate de 9.000 de BTU;
  • pentru locuintele cu o suprafata de 24-35 de mp, o capacitate de 12.000 de BTU a unui aparat va fi cea ideala;
  • pentru spatiile mai mari de atat ce pot ajunge pana la 45 de mp capacitatea recomandata este cea de 18.000 de BTU;
  • pentru cele ce trec de pragul de 45 de mp si ajung undeva pana la 65 mp vei achizitiona un aparat cu o capacitate de 24.000 de BTU.
                   Nivelul de zgomot produs de un aparat

Este foarte important ca ambele unitati, atat cea interioara, cat si cea exterioara sa fie cat mai silentioase si sa nu polueze fonic incaperea in care functioneaza, deoarece poate fi foarte deranjant, mai ales daca aparatul va functiona pe timpul noptii. Sunt numeroase modele de aparate ce dispun de functia Sleep asa ca daca iti vei dori confoer si pe timpul noptii, o astfel de unitate este ideala.

                   Clasa energetica a aparatului

Acesta este unul dintre criteriile de alegere foarte importante ale unui aparat, intrucat de el depinde cat de mare va fi consumul unei astfel de unitati. Cele mai recomandate modele de aparate sunt acelea care fac parte din clasele energetice superioare, cum ar fi: A+, A sau B precum si cele inteligente ce dispun de Sistemul Inverter. Este adevarat ca si pretul pentru acest tip de aparate va fi unul mai mare, dar diferentele vor putea fi apoi vizibile in pretul pe care il vei plati pentru energia electrica. Vei vedea cum facturile vor scadea simtitor.

                  Alte functii suplimentare pe care un aparat le ofera

Este vorba aici despre filtrele de retinere a prafului si impuritatilor, functia Auto prin care un aparat va putea porni si se va opri in anumite intervale de timp, functia anti-inghet, etc.

Tinand cont de toate aceste aspecte mai sus prezentate cumparatorii vor reusi cel mai probabil sa achizitioneze aparatul de aer conditionat cel mai performant care sa functioneze cat mai bine in cadrul unei locuinte.