Diverse

Ursul carpatin face sluj in restaurantele frustratilor

HotNews.ro incepe o campanie pentru salvarea ursilor tinuti captivi in gospodarii, hanuri si alte locuri improprii. Daca vrei sa participi la aceasta campanie, semnaleaza-ne orice caz de acest gen. Acesta este primul pas. Noi vom face tot ce e posibil pentru a-i readuce acolo unde le este locul.
Simboluri ale puterii si frumusetii vietii salbatice, ursii din Romania au ajuns animale de casa, batjocorite si umilite de mitocanii patroni de han ce-i tin pe post de “lucru deosebit”, numai bun de distrat turistii. Cat despre gradinile zoologice, acestea sunt adevarate lagare unde, cu o cruzime rara, animalele sunt exterminate fizic si psihic fara ca nimeni sa faca ceva.

Animale care nu au simtit niciodata mangaierea pamantului si ierbii sau placerea atingerii unui semen. In tot acest timp, o initiativa iesita din tipare se desfasoara in anonimat complet, in ciuda eforturilor si banilor investiti. Rezervatia de ursi “Libearty” din Zarnesti isi propune sa elibereze aceste animale, sa le ofere un trai cat mai apropiat de cel normal.

• Vezi o galerie foto cu ursuletii de la rezervatia Libearty-Zarnesti

Insa sprijinul primit de la autoritati e aproape nul. Nepasarea statului e cu atat mai impardonbila cu cat exista un cadru legislativ, care insa nu e aplicat.

Povestea Libearty incepe o data cu moartea ursoaicei Maia, tinuta mai bine de zece ani intr-o cusca de fier si beton, undeva langa Bran. Dupa o existenta mizerabila, Maia nu mai suporta cusca si, practic, se sinucide. Cum? Mancandu-si labele din fata si sangerand pana la moarte.

A fost punctul de la care Cristina Lapis, initiatoarea proiectului, si-a dedicat sapte ani pentru strangerea de fonduri necesare eliberarii ursilor tinuti in captivitate.

Dupa ce a convins asociatia britanica World Society For The Protection Of Animals(WSPA) ca in Romania exista un cadru legislativ care sa-i permita sa-si desfasoare activitatea, Cristina Lapis primeste un milioon de euro si, impreuna cu primaria din Zarnesti, se apuca de construirea centrului “Libearty”, intr-un varf de munte.

Demersurile facute pentru a reusi sa puna pe picioare asezamantul sunt absurde. S-ar umple sute de pagini. Autorizatii peste autorizatii, de la ministere, directii, agentii si aproape orice alta forma in care se imbraca birocratia. Au fost pe punctul de a fi blocati de o autorizatie lipsa ce trebuia sa vina de la Academia Romana, pe motiv ca in Romania nu au cum sa existe rezervatii.

Clinica ursilor/HotNews.ro

Au reusit pana la urma sa demareze proiectul. Cateva hectare de teren imprejmuit cu gard, unde fiecare urs salvat are un spatiu de cateva mii de metri patrati, vizuina sapata in pamant, un bazin de apa in care sa se scalde si unde sunt hraniti si ingrijiti asa cum ar trebui.