Cugetari

Ce vrei de fapt?

Nu conteaza unde te afli in prezent. Poti sa ai 60 de ani, sa locuiesti in strada si sa fi bolnav. Daca in acest moment decizi ca vrei sa te schimbi, decizi ca vrei mai mult de la viata, incepi sa-ti stabilesti niste obiective si pornesti cu incredere si hotarare la treaba in vederea implinirii lor, garantat vei avea mai multa energie decat acum, garantat starea de sanatate se va ameliora, garantat vei avea mai mult decat acum si garantat vei fi mai mult decat acum.
Te-ai intrebat vreodata de ce atatia oameni muncesc din greu fara sa ajunga la nici un rezultat, in timp ce altii par sa nu munceasca deloc greu si sa castige enorm ? Nu te mai gandi la spagi si la furat pentru ca nu toti oamenii au aceste proaste obiceiuri. Este o mare gresala sa gandesti asa.

Oamenii de succes par sa aiba acea putere, acea atingere magica. Probabil ai auzit expresia : ”Pe ce pune mana se transforma in aur.”
Ai observat ca atunci cand un om care are succes tinde sa aiba succes in tot ce face, pe cand un om care are numai esecuri tinde tot catre esec ?

Toate acestea – chiar daca crezi sau nu – se intampla in principal datorita obiectivelor, a scopurilor si a orientarii gandurilor numai catre acestea. Unii dintre ei au obiective, ceilaltii nu au. Altfel spus, unii se gandesc la solutii ceilaltii la probleme. Oamenii care au obiective au si succes pentru ca stiu incotro se indreapta. Este foarte simplu. Gandeste-te la un vapor care este pregatit de plecare. Are o destinatie precisa, are pilot are echipaj. I se da liber si pleaca. In 9999 de cazuri din 10 000, ajunge la destinatie chiar daca pe traseu deviaza de multe ori de la cursul stabilit. Acum gandeste-te la un vapor care are tot ce-i trebuie mai putin comandant si pilot, si cel mai rau nu are nici o destinatie. Pornim motoarele si-i dam drumul. Crezi ca va ajunge undeva ?… Eu cred ca nici nu va pleca din rada portului pentru ca nu are cum. Probabil se va roti sau va pluti in deriva – un timp – pana cand va ramane fara combustibil sau pana va intanli un obstacol mai serios care-l va scoate din circuit si va ajunge la fier vechi sau pe fundul apei.

La fel se intampla si cu fiintele umane si cand ajung ratati dau vina pe circumstante si pe obstacole pentru nereusita lor. In realitate insa vina este numai a lor pentru ca nu si-au stabilit o destinatie si nu au luat comanda vietii in mainile lor.
Tu in care categorie vrei sa fi. Vrei sa fi in cei 95% care nu reusesc sau vrei sa te aflii in cei 5% care reusesc? Decizia este a ta si puterea este tot in mainile tale. Vrei sa-ti lasi viata in voia sortii sau vrei sa controlezi directia si destinatia la care vrei sa ajungi ? Depinde de tine. Destinul tau este de fapt in cea mai mare masura in mainile tale.

Chiar daca nu ai nimic in acest moment dar iei o decizie ferma, daca-ti stabilesti un obiectiv precis, si incepi sa actionezi in directia obiectivelor tale deja te aflii intre cei 5%. Dupa aceea este doar o chestiune de timp ca sa-ti atingi obiectivul si chiar daca nu-l atingi in totalitate, vei ajunge foarte aproape de obiectivul fixat, ceea ce va constitui mult mai mult decat ai fi facut mergand haotic. Cu alte cuvinte daca-ti propui sa ajungi la stele, macar vei ajunge pana la Luna, dar daca nu-ti propui nimic cu siguranta ca vei ramane cu ochii in soare.

Dar sti ce ? Daca ma gandesc bine, numai faptul ca citesti acest articol ma face sa cred ca esti o persoana deosebita, pentru ca altfel de ce-ai ai pierde timpul? Inseamna ca totusi ai capacitatea de a intelege si de a pune in aplicare ce vei citi in aceste articole. Inseamna ca vrei mai mult de la viata si in adancul sufletului tau stii ca poti mai mult, mult mai mult. Citesti articolele pentru ca esti gata pentru o schimbare radicala insa probabil nu sti cum sa accesezi acea putere nemarginita care exista in tine, bineinteles, deocamdata in stare latenta. Intuitiv tu stii ca daca vei reusi sa descatusezi acea putere, poti obtine orice, poti implini orice vis.
Asadar, ce vrei ?

In ciuda aparentei simple, intrebarea este deosebit de dificila, pentru ca de obicei numai cinci dintr-o suta pot raspunde clar si hotarat la aceasta intrebare.

Numai cand vei sti cu adevarat ce vrei, incepi sa vezi oportunitatile, incepi sa atragi oamenii si circumstantele de care ai nevoie.
Incepi sa vezi oportunitatile in primul rand datorita faptului ca in acest minunat super-computer care este creierul tau, exista un mecanism menit sa te ajute, creat sa te-ajute si care se numeste « sistemul reticulat activator » Ce face acest sistem?

Focalizeaza mintea catre ceea ce este important pentru tine la un moment dat si deasemenea inlatura ceea ce este lipsit de importanta. Exemplu : Daca-ti cumperi o masina rosie de un anumit fel – o anumita marca – vei incepe sa vezi ca sunt foarte multe masini de cu aceeasi culoare si de acelasi tip. Ele existau si inainte insa nefiind importante pentru tine pur si simplu treceau neobservate. Daca-ti cumperi o rochie cu o anume linie si culoare vei constata ca mai sunt si altele la fel imbricate. Asta este ce mai mare frustrare a femeilor cand vine vorba de vestimentatie….

Numai atunci cand un lucru sau un obiectiv devine important pentru tine incepi sa vezi, numai atunci intra in functiune acest sistem care sorteaza informatiile de care ai nevoie la un moment dat si inlatura toate celelalte informatii pentru a nu suprasolicita sistemul.

Deci… Atunci cand ai in vedere un obiectiv précis pe care-l aduci in lume sciindu-l – in primul rand – pe hartie si gandindu-te in permanenta la el, se intampla acelasi fenomen, adica obiectivul devine important pentru tine si atunci intra in actiune sistemul reticulat activator si incepi sa vezi tot ce misca in jur care are legatura cu obiectivul tau – care este intradevar important pentru atingerea obiectivului tau – si chiar incepi sa vezi dincolo de aparente. Abia atunci incepi sa folosesti orice circumstanta , orice imprejurare in folosul tau in loc sa fi o victima a imprejurarilor a circumstantelor.

In cartea “Bucuria de a Invinge” a lui Michael Beer am intalnit un pasaj foarte sugestiv in acest sens. El face o paralela intre o sticla si un delfin. Spune asa citez : « Ai vazut vreodata Delfinii in mare ? Ei se joaca tot timpul si merg unde doresc.
Ai vazut vreodata o sticla goala pe mare ? Sti ce se-ntampla cu ea ?

Valurile o arunca de colo, colo, o inghit si-o scuipa iar la suprafata, fac ce vor cu ea.
Intre aceste metafore avem noi de ales. Intre a fi Delfin sau a fi sticla.

Delfinul foloseste valurile. El nu poate decide cat de mari vor fi acestea, cand il vor ajunge sau cand se vor sparge ci iau fiecare val in parte si hotarasc : Sub acesta ma voi scufunda, prin acesta voi inota, iar acesta este bun de surfing.
Delfinii pot hotara, sticla nu ! Valurile o arunca asa cum vor ele. Se afla la discretia lor pana cand este aruncata, respinsa de ape ca un lucru lipsit de importanta. »

Ce esti tu in oceanul vietii ? Sticla sau delfin ?
Folosesti imprejurarile, sansele in avantajul tau, sau esti o sticla aruncata la intamplare, dependenta de ziua de maine care decide in locul tau ?

Daca vrei sa fi delfin, atunci decide-te sa fi delfin chiar acum. I-ati destinul in propriile-ti maini, adica, programeaza-ti singur viitorul. Stabileste-ti singur destinatiile, scopurile. Foarte important…. Nu lasa ca altcineva sa decida pentru tine. Tu esti SEFUL vietii tale. Tu decizi.
Majoritatea oamenilor se plang de ceea ce sunt in prezent si au o groaza de scuze pentru ceea ce sunt. Toti ceilalti sunt de vina, numai ei nu.
Un tip destept a spus : « Daca vrei sa faci un lucru gasesti o cale. Daca nu vrei gasesti o mie de scuze. »
Acesti oameni sunt precum sticlele pe mare si, bineinteles, din punctul de vedere al sticlelor marea e de vina. Ori e prea agitata, ori prea calma, ori e ceata, ori ploua sau e furtuna… Marea e de vina pentru ca se ciocnesc intre ele si pentru ca esueaza pe plaje pustii.
Din nou… Ce vrei de la viata ?

Aceasta este cea mai importanta intrebare din viata ta fizica.

Stai linistit undeva intr-un colt al tau, i-ati cateva coli albe si un pix si stabileste pentru tine insuti ce vrei de la viata. Nu uita nici un aspect al vietii. Lasa imaginatia libera. Nu pune nici o piedica. In prima faza fa ca si cand ai avea o lampa fermecata careia i-ai putea cere orice.
Este foarte important sa nu omiti nici un aspect al vietii, adica : personal, profesional, financiar, relational, dezvoltare personala, contributie, hobby, etc.

In prima faza fa doar acest lucru si adauga ceva de cate ori mai vine cate-o idee.
In articolele viitoare vom aprofunda aceasta tema si te voi conduce pas cu pas in acest proces al stabilirii de obiective. Acesta este doar primul pas.

Vezi tu…Nu conteaza unde te afli in prezent. Poti sa ai 60 de ani, sa locuiesti in strada si sa fi bolnav. Daca in acest moment decizi ca vrei sa te schimbi, decizi ca vrei mai mult de la viata, incepi sa-ti stabilesti niste obiective si pornesti cu incredere si hotarare la treaba in vederea implinirii lor, garantat vei avea mai multa energie decat acum, garantat starea de sanatate se va ameliora, garantat vei avea mai mult decat acum si garantat vei fi mai mult decat acum.

Intotdeauna se poate mai bine daca-ti orientezi atentia si gandurile catre bine.
Vreau sa-ti dezvalui un mic secret pe care daca-l vei intelege si-l vei folosi imediat intri itr-o lume magica unde totul este posibil. Acest lucru il voi face insa in episodul urmator. Pana atunci gandeste-te la ce ti-am spus, citeste si reciteste acest articol si pune pe hartie toate gandurile tale indiferent cat de stupide sau irealizabile ti se par acum. Este primul pas si cel mai important pe drumul catre succes si implinire personala. Este singurul mod stiut si verificat prin care aduci in lumea fizica gandurile si ideile din mintea ta. « Totul este posibil pentru cel ce crede »