Sanatate

Afla ce inseamna obezitatea

Obezitatea este definita ca un exces de tesut adipos care duce la un exces ponderal de 20% sau mai mult fata de greutatea normala (“ideala”). Greutatea ideala reprezinta exprimarea in kilograme a numarului de centimetrii ce depasesc un metru de inaltime.

Etiologia obezitatii (cauze):
– mod de viata sedentar ,la care se asociaza ingestia de calorii in exces
– influenta genetica – in jur de 50% din cazurile de obezitate pot fi explicate pe baza infuentelor genetice
– anumite afectiuni in special ale glandelor endocrine (tiroida,suprarenale)-sub 1% dintre pacienti au o cauza identificabila a obezitatii

Indiferent de origine,obezitatea reprezinta o stare anormala a corpului,care duce la numeroase tulburari.Cele mai obisnuite si mai importante sunt: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat tip 2, boala coronariana, hiperlipemia, afectiuni degenerative articulare, cancer (colon, rect, prostata la barbati; uter,tract biliar,ovar,san la femei) afectiuni ale aparatului digestive (esofagita de reflux, litiaza biliara) si nu in ultimul rand handicapul psihosocial.

Indexul masei carporale (IMC) se calculeaza prin divizarea greutatii corporale (masurata in kilograme) la patratul taliei (in metrii patrati).
Normal IMC : 20-25 kg/mp
Obezitate usoara : IMC : 27- 30 kg/mp
Obezitate moderata : IMC : 30- 40 kg/mp
Obezitate grava : IMC > 40 kg/mp
Obezitatea in care tesutul adipos este dispus pe segmentul superior al corpului (abdomen si flancuri)are consecinte negative mai mari decat cea in care tesutul adipos este dispus pe segmentul inferior (fese si coapse).

Obezitatea este una din cele mai frecvente afectiuni in practica medicala. Ideal este sa nu se ajunga la o astfel de situatie. Asa ca trebuie sa ne hranim sanatos si sa ne ghidam dupa proverbul : “Masa de dimineata sa o mancam singuri,cea de pranz sa o impartim cu prietenii iar cina sa o lasam dusmanilor”.

Cateva sfaturi care ajuta la scaderea in greutate:

– sa se consume zilnic 2 l de apa (se pot consuma si ceaiuri de plante neindulcite)

– sa nu se consume bauturi alcoolice (alcoolul contine multe calorii si stimuleaza apetitul

– mergeti pe jos cel putin 30 de minute pe zi intr-un ritm mai alert

– renuntati aproape complect la dulciuri si fainoase

– reduceti consumul de sare si grasimi

– mancati multe legume si fructe proaspete

Aceasta nu reprezinta o consultatie medicala. Pentru orice intrebare adresati-va medicului .