Beauty

Tinerete fara batranete sau necesitatea regenerarii celulare

Geneticienii au demonstrat ca procesul primar de imbatranire se desfasoara la nivel cromozomial,mai exact la nivelul genelor;aici se stocheaza in timp modificariledeterminate de factori diversi dar care conduc toti la o deteriorare treptata a materialului genetic. Ereditatea stabileste de la inceput longevitatea fiecaruia dintre noi,fiecare ne nastem cu o anumita constitutie,sunt fiinte maifragile si fiinte mai robuste,ceea ce putem face e sa ne cunoastem pe noi si sa adecvam metodele prin care sa ne crestem rezerva vitala.

Putem spune ca este o longevitate relativa,pentru ca in timp fiecare,in functie de modul in care alegem sa traim viata putem sa o micsoram sau sa o marim. Desigur ca ciclul vietii si al mortii este o conditie indispensabila a ciclului biologic, M.Burger spunea in 1957 ca ” imbatranirea incepeodata cu conceptia si continua lin si neintrerupt, dar noi putem sa alegem sa avem o viata sanatoasa si implinita”.In mod evident pentru fiecare dintre noi,o fiinta care traieste si munceste in aer curat,este activa si mananca sanatos,va avea o calitate a vietii mai buna decat o fiinta care alegesa fumeze,sa consume alcool si sa lucreze non stop in fata calculatorului.

L.Hayflik a aratat in 1981 ca celulele corpului mor dupa aproximativ 50 de diviziuni celulare si ca numarul acestor diviziuni scade odata cu varsta.Aceasta inseamna ca ceva din mediul celulei se modifica si astfel ea imbatraneste si nu mai are aceeasi potenta vitala. S-a demonstrat de asemenea ca exista seturi de gene care controleaza repararea defectelor genetice aparute si seturi de gene care declanseaza fenomenele de imbatranire,aceste gene ale imbatranirii
intra in activitate in cursul perioadei adulte.

Deasemenea, se vorbeste despre gene ce duc la aparitia cancerului.Factorii de mediu care actioneaza asupra celulelor si cauzeaza deprecierea lor ( genereaza mutatii ) sunt :radicalii liberi,radiatii ionizate,minroundele,radiatiile electromagnetice,compusii chimici variati.Aceste celule sunt recunoscute si reparate de  catre sistemele enzimatice specializate in situatia in care modificarile sunt mici;cand aceste modificari sunt foarte mari apar imbolnavirile cronice si/sau degenerarea maligna,putem spune ca acest potential reparator a fost depasit.

Omul modern si-a crescut nivelul de trai dar totodata s-a inepartat mult de natura si natura este factorul de sanatatecel mai valoros si eficient pe care il putem folosi. Nu s-a stabilit exact o limita pentru longevitate ,aceasta variaza mult in functie de nenumarati factori:starea de vitalitate mostenita,imunitatea si receptivitatea la boli infectioase,programul de viata,alternanta activitate-repaos( munca-odihna ;sedentarism -dinamism),timpul pe care il petrecem in natura ( inclusiv activitatea profesionala care se desfasoara in aer liber -versus munca de birou si
radiatiile de la calculator),consumul de alimente si/sau stimulente dovedite a fi daunatoare ( alcool,tutun,bauturi tip cola bogate in cofeina si substante chimice,droguri ,alimente suprarafinate zaharoase si/sau aditivate).

Rezultatul direct al tuturor acestorfactori care scade calitatea vietii si longevitatii este cresterea cantitatii de radicali acizi liberi care se produc in corp.Acestia sunt substante instabile ,avidede oxigen, care ataca permanent si deterioreaza membranele celulelor,prin aceast actiune radicalii liberi modufica mediul intracelular, apare o predispozitie generala catre acidoza ,care in timp duce la alterarea materialului genetic celular.Astfel celula va
avea o sarcina mult mai grea  in repararea genelorsi in producerea de proteine.

Toate organele si tesuturile sunt supuse agresiunii radicalilor acizi liberi,dar tesutul nervos,creierul,este cel mai sensibildeoarece are in compozitia sa un procent mare ( 50 % )de grasimi nesaturate care sunt sensibile la actiunea radicallilor acizi liberi in cel mai inalt grad. Alimentatia occidentala suprarafinatasprcifica zilelor noastre foloseste mai mult grasimi rafinate decat grasimi vegetale presate la rece,cu continut mare de acizi grasi polinesaturati.

Aceste uleiuri rafinate si uneori hidrogenate au structuri modificate  ( margarina are o structura asemanatoare polistirenului )din punct de vedere chimic si private de substante nutritive. O alta situatie in care  calitatea celulelor noastre se deterioreaza este degenerarea maligna.S-a vorbit mult despre aceasta maladie si exista multe teorii care au aparut in timp si au incercat sa gaseasca cauza cancerului.