Diverse

Tehnicile de negociere folosite de oameni de afaceri de succes

Exista cateva tehnici pe care un bun negociator le poate folosi spre avantajul sau.

DETASAREA. Atunci cand propui cuiva intrarea intr-o afacere, fa-o relaxat si nu lasa sa se vada cat de important este pentru tine. Fii usor indiferent in discutie si lasa sa se inteleaga ca avantajul este intr-adevar reciproc – cu alte cuvinte oportunitatea pe care o oferi sub umbrela careia isi va desfasura activitatea sunt o sansa unica.

COMPETENŢA. Fii sigur pe ceea ce spui si arata ca stapanesti domeniul tau de expertiza. Cu cat folosesti in dialog mai multe informatii exacte legate de produsele sau de afacerea Forever, cu atat cel din fata ta va fi mai impresionat.

RARITATEA. Da de inteles caafacerea nu este o oportunitate cu care te intalnesti in fiecare zi. Explica faptul ca acum, mai mult decat oricand, merita sa te inscrii – nu se stie cand si in ce conditii te mai poti intalni cu o astfel de ocazie.

INFORMAŢIA. Documenteaza-te dinainte si fii la curent cu nevoile si dorintele celui cu care negociezi. Cu cat stii mai multe despre el, cu atat iti va fi mai usor sa ajungi la un punct comun. Vei sti care sunt punctele sale sensibile si astfel vei putea pune accent pe chestiunile care sunt cu adevarat importante pentru el.

INFĂŢISAREA EXTERIOARĂ. Poti degaja sentimentul de putere prin felul in care te imbraci, lucrurile care te insotesc si cuvintele pe care le folosesti. Aceste elemente sunt argumente infavoarea punctului tau de vedere, dar care lucreaza la nivelulsubconstientului celui cu care negociezi.

DEDICAREA. O persoana care intra intr-o negociere cu daruire, cu hotararea de a ajunge la o intelegere reciproc avantajoasa este mult mai puternicasi eficienta decat una care e nesigura, nu stie ce vrea si unde doreste sa ajunga.

SIMPATIA.„Citeste-l” pe cel cu care negociezi si fa-te simpatic. Arata-i ca-i intelegi problemele, fa-l sa zambeasca, fii empatic. Este mult mai usor sa ajungi la un punct comun cu cineva care iti este simpatic.

Tehnicile de mai sus se pot folosi si in sens invers. Cu alte cuvinte, atunci cand te afli intr-o negociere, fii atent ca nu cumva ele sa fie folosite asupra ta.

Tehnicile de negociere nu pot fi asimilate cu manipularea atunci cand scopul lor este unul de lunga durata. In fapt, ar trebui sa folosim un alt termen in loc de negociere: armonizare. Practic, atunci cand negociezi, e bine sa te gandesti ca scopul tau final este armonizarea parerii tale cu cea a partenerului de discutie. Dupa ce acesta accepta sa consume produsele sau sa intre in afacerea Forever, asigura-te ca experienta aceasta ii va aduce satisfactii si ca va fi multumit de decizia luata. Incalitate de sponsor, il poti ajuta pe multiple planuri – de exemplu, la construirea unei strategii eficiente de promovare a afacerii.