Cugetari

Santaj emotional

Barbatii nu folosesc santajul emotional pentru ca prefera sa ceara direct ce vor. Barbatii tineri au invatat in schimb tehnicile si le aplica perfect.
De la prietenele tale pana la membri familiei, toti vor incerca sa foloseasca santajul emotional atunci cand vor sa obtina ceva si cand celelalte tehnici au esuat. Mai jos vom ilustra cateva amenintari sau pedepse ce sunt des folosite.

Familia: Dupa cate am facut pentru tine! De ce ne faci asta? Esti sange din sangele nostru! Nu pot sa cred ca esti atat de egoist! Nu te intereseaza soarta noastra! Daca ai respecta aceasta familie ai face ce iti cerem!

Fostul: Nu o sa iti mai vezi niciodata copii daca ma parasesti! Am sa iti iau toate lucurile! Nu mi-a placut niciodata sa fac sex cu tine!

Actualul: Toata lumea face asta. Ce ti-a venit? Cei care se iubesc fac asta unul pentru celalalt! Este clar ca nu ma iubesti daca nu vrei sa faci lucrul asta pentru mine!

Prietenii: Daca as fi in locul tau eu as fi facut lucrul asta pentru tine! Si mai spui ca-mi esti prieten!?! Poate ar fi bine sa iti gasesti alt prieten la care sa te smiorcai la cea mai mica problema! Eu am fost mereu langa tine si uite cu ce ma aleg!

Trebuie sa stiti ca, de obicei, santajisti spun aceste lucruri doar pentru a obtine ceva si nu suporta respingerea. Le lipseste increderea in ei si de cele mai multe ori vor acuza „victimele” ca sunte egoiste.

Ca sa scapi din aceasta situatie trebuie sa realizezi in primul rand ca nu esti o victima ci ca detii controlul. Santajistul are nevoie de ajutorul tau ca sa obtina un anumit lucru. Ca si solutii, nu iti sugeram sa apelezi tot la santaj emotional si nici sa ii cedezi. Poti pune punct discutiei spunand una din urmatoarele fraze:

Foarte bine, este alegerea ta

Imi pare rau ca preferi sa simti asta

Este evident ca esti nervos. Vom continua discutia cand te linistesti!

Cred ca avem opinii diferite asupra acestui lucru!

S-ar putea sa ai dreptate. Hai sa ne gandim o vreme la asta si apoi luam o hotarate.

Din pacate vedem lucrurile din perspective diferite.