Relatii

Putem renunta la o relatie proasta?

Poti sa te desprinzi dintr-o situatie amoroasa si sa incepi o alta fara sa faci rau nimanui? Stim ca probabil treci printr-un moment greu in viata ta si ti se pare ca faptul ca il ai alaturi te ajuta. De fapt te trage inapoi. Greul nu-l rezolvi ramanand intr-o relatie ce nu duce nicaieri.

Cunosti pe cineva care ramane intr-o relatie ce nu duce nicaieri? Ce ii tine impreuna? Raspunsul standard este ca nu se simt siguri pe ei. Nu simt ca merita ceva mai bun? Nu vor sa se simta impliniti?

Stima de sine este importanta dar nu are nici o legatura. Multi se simt mult mai siguri pe ei in cadrul cuplului decat atunci cand sunt singuri.Dar acest lucru nu este valabil cand partenerul te critica, te respinge, te neglijeaza sau chiar abuzeaza de tine. Lipsa stimei de sine nu este CAUZATA de lipsa puterii de a iesi din relatie, ci REZULTATUL unui mod gresit in care partenerul te-a tratat.

O data ce iti este distrusa stima de sine, pierzi puterea de a iesi din relatie sau de a il combate pe celalalt. Cateodata traumele sentimentale sunt greu de vindecat. Acestea sunt mult mai puternice decat traumele fizice, ca un lipici ce uneste 2 lucruri mai puternic decat o face cimentul.

Cateodata abuzatorul ofera „victimei” ce are nevoie, spunandu-i astfel din cand in cand „te iubesc” sau cumparandu-i ceva. Cand lucrurile acestea sunt facute cu un scop nu poate fi vorba de iubire la mijloc. Pentru acelea dintre voi ce au auzit de cainele lui Pavlov, poate va amintiti ca in momentul in care voia sa il invete sa faca un anumit lucru, era mai eficient ca in loc sa ii ofere o recompensa pe loc (mancare) prefera sa ii ofere intermitent. Recompensa intermitenta este mult mai puternica si asa reusesti mai usor sa il domini pe celalalt.

Acest lucru explica paradoxul relatiilor. Daca partenerul tau te raneste sentimental sau fizic exista un risc foarte mare sa te simti „legata” de el. Mereu te gandesti ca ziua urmatoare se va purta diferit- te va face sa te simti in siguranta, confortabil, iubita. Pare sa fie o ironie a sortii.

Ajungi astfel intr-o stare de insecuritate, anxietate sau chiar durere si ramai prinsa in dinamica unei relatii – mai ales daca partenerul iti arunca din cand in cand o farama de iubire. Daca te afli in aceasta situatie suferi datorita comportamentului lui neglijent si critic si in al doilea rand suferi pentru ca tu permiti sa ti se intample una ca asta. Te simti vinovata ca nu ai curajul sa pleci.