Diverse

Jucariile din lemn – accesorii educative indispensabile din rutina copilasilor nostri

Industria divertismentului este una in continua dezvoltare in societatea contemporana, iar acest lucru afecteaza direct proportional dezvoltarea copilasilor nostri. Dupa cum ati observat, acestia ajung inca de la cele mai fragede varste sa fie atrasi de accesoriile IT, de programele animate de la televizor ce abordeaza subiecte dificil de inteles pentru varsta lor sau de artificii vestimentare extravagante ale caror concepte sunt promovate in mass media.

Ei bine, ce ne ramane de facut pentru a ne asigura de faptul ca micutul nostru parcurge toate etapele importante pentru dezvoltarea sa armonioasa, din acest punct de vedere raportandu-ne deopotriva la abilitatile cognitive, la capacitatile de interactiune sociala sau la functiile lingvistice si motorii? Raspunsul este unul suficient de intuitiv pentru mamicile moderne si se meterializeaza prin investitia in jucariile ce manifesta o puternica valenta educationala.

Asadar, din camera copilasului nostru nu trebuie sa lipseasca acele jucarii lemn traditionale, al caror design a fost reimprospatat de-a lungul timpului prin intermediul cromaticii aprinse. Asa cum va asteptati, estetica unei jucarii intruchipeaza un artificiu deosebit de important pentru micutul dumneavoastra, fiind primul aspect care ii atrage atentia si care il indemna mai apoi sa descopere utilitatea si frumusetea accesoriului respectiv.

Majoritatea parintilor aleg sa ofere micutilor astfel de jucarii pentru ca ele infatiseaza o compozitie prietenoasa cu mediul inconjurator si sunt lipsite de ingrediente toxice menite sa afecteze pielea bebelusilor. Vopselurile utilizate pentru finisarea jucariilor multicolore sunt pe baza de apa, spre deosebire de cele confectionate din platic – acestea fiind rezultatul unor tehnologii sofisticate, in desfasurarea carora se utilizeaza din belsug o sumedenie de compusi nocivi. Mai mult decat atat, jucariile din lemn pot ajunge in vecinatatea copilasilor inca de la varstele fragede, tocmai pentru ca in ansamblul lor nu se individualizeaza componente minuscule ce pot fi ingerate facil de bebelusi.

Jucariile din lemn care nu trebuie sa lipseasca din colectia micutului tau:

Accesoriile pe care copilasul tau le va adora sunt acelea care valorifica tematicile populare ale prezentului, ele avand integrate in designul lor artificii decorative ce ne poarta cu gandul la lumea povestilor contemporane sau care aduc in prim plan figuri si personaje indragite de micuti. Astfel, dumneavoastra puteti incepe prin a le achizitiona micutilor caluti pentru calarit sau alte accesorii demne sa le testeze capacitatile motorii ( triciclete sau biciclete de dimeniuni reduse), pentru ca apoi sa migrati spre jucariile mobile ( masinutele supradimensionate care prezinta un accesoriu adjuvant pentru tras sau impins). Treptat, puteti adauga in colectia acestora si popularele trenulete cu multe vagoane, ansamblurile ce ilustreaza orasele inspirate din realitate, casutele pentru papusi – atat de iubite de fetitele din lumea intreaga, dar si alte figurine pe care le intalnim tot mai adesea in desenele animate.

Care sunt valentele educationale ale acestor accesorii?

Majoritatea pieselor din lemn au fost confectionate cu un scop pur educational, asa cum sunt jocurile tip puzzle sau seturile din cuburi. Acestea vor stimula atentia si concentrarea micutilor – doua abilitati care il vor ajuta sa rezolve problemele „complicate”, dar si sa isi exerseze orientarea in spatiu. Plasarea echilibrata a obiectelor, pozitionarea lor corecta din perspectiva tridimensionala sau coordonarea fina dintre analizatorul vizual si maini reprezinta pasi esentiali pentru dezvoltarea psiho – motorie a copilasilor cu varste fragede. Nimic nu poate conduce mai bine la insusirea unor astfel de caracteristici decat activitatile desfasurate intr-o maniera creativa si distractiva.