Cugetari

Farmecul ce inconjoara manastirea Cozia

Pe harta Romaniei, Manastirea Cozia se afla in partea de sud, la doar 5 kilometri de statiunea Calimanesti, pe malul drept al Oltului si la aproximativ 20 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea. Manastirea Cozia a fost construita intre anii 1387-1391 de catre mesteri din Moravia chiar dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat. Un lucru aparte il reprezinta piatra alba foarte rezistenta din care a fost construita in totalitate aceasta manastire si care i-a oferit, pe langa o rezistenta mai buna in timp si un aspect aparte. Ctitorul acestei manastiri a fost insusi domnitorul Mircea cel Batran care la acea vreme a spus: „…a binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire la locul numit Calimanesti pe Olt, care a fost inainte satul boierului domniei mele Nan Udoba.”

La inceput manastirea a purtat numele de Manastirea Nucet, pentru ca mai apoi numele ei sa fie schimbat in Cozia datorita muntelui cu acelasi nume situate pe partea stanga a raului Olt. Biserica a fost deschisa si sfintita la data de 18 mai 1388, iar de atunci si pana in prezent a suferit numeroase modificari si reparatii cauzate in mare parte de trecerea timpului. Primele lucrari de refacere dateaza inca de pe vremea lui Neagoe Voda si tot atunci a fost construita si „Fantana lui Neagoe” situata in partea de nord a manastirii, sub cerdacul chiliilor de nord.

Urmatorii domnitori ce s-au aratat interesati de starea manastirii au fost Bibescu si Stirbei, acestia restaurand intre anii 1848 si 1856 odaile din cuprinsul manastirii ridicate de Mircea Voda, totodata construind si doua pavilioane din care la momentul de fata a ramas doar unul, cel din partea stanga.

Cozia a ramas un punct de atractie turistica veritabil, aceasta find catalogata recent una dintre cele mai frumoase manastiri din tara, care atrage an de an mii de turisti din toate colturile tarii si nu numai, dar inainte sa mergeti s-o vizitati e bine de stiut si ca:

– Biserica a conservat si policandrele facute cadou de catre Constantin Brancoveanu.

– In tinda se afla mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, fiind calugarita exact dupa moartea fiului ei si decedata in anul 1605.

Pentru turistii din colturile indepartate ale tarii ce isi doresc sa viziteze aceasta superba manastire ce dateaza de atatea sute de ani, m-am gandit sa va ofer cateva distante rutiere dintre manastire si celelalte orase mai importante din apropierea ei:

– de la Manastirea Cozia la Brasov distant rutiera este de 191 km – la Brasov puteti vizita Biserica Neagra, Castelul Bran, acestea aflandu-se in topul obiectivelor turistice din Romania;

– de la Manastirea Cozia la Tulcea distanta rutiera este de 544 km – denumit si Poarta catre Delta Dunarii, la Tulcea puteti vizita Muzeul de Istorie si Arheologie, Catedrala Sf. Nicolae si Muzeul de Stiintele Naturii Delta Dunarii;

– de la Manastirea Cozia la Bucuresti distanta rutiera este de 197 km – loc in care puteti vizita Casa Poporului, Muzeul Grigore Antipa, Parcul Cismigiu si multe altele.