Casa

Doua lucruri de care trebuie sa tinem cont cand facem instalatia electrica a casei

Orice om are nevoie de o locuinta iar orice locuinta are nevoie de o instalatie electrica. In principiu, ambele sunt usor de facut, in sensul ca ne pricem sa le facem toti sau cel putin asta credem noi. Cand vorbim de instalatie trebuie sa retinem doua lucruri esentiale.

Este recomandabil ca instalatia electrica a unei case sa fie facuta toata odata. Acesta este un prim aspect. De asemenea, ea trebuie facuta de un electrician profesionist. Cele doua aspecte sunt oarecum legate intre ele si tin de usurinta de a repara si modifica reteaua electrica in siguranta, in viitor.

Instalatia trebuie facuta dupa ce zidurile casei sunt inaltate dar nefinisate, adica netencuite sau fara gips carton pus. Acest lucru ne ajuta sa avem o viziune clara asupra intregii cladiri si sa ne construim un plan pe care sa il putem urma cu usurinta.

De asemenea, daca facem toata instalatia in acelasi timp vom folosi acelasi tip de fire, adica de aceeasi culoare si grosime pentru plus si minus. Acest lucru ne va ajuta foarte mult in viitor.

Am spus ca e important ca instalatia sa fie facuta de un electrician profesionist. Acesta va sti intodeauna ce culoare sa foloseasca pentru impamantare si pentru plus ori minus. La nivel international exista niste culori standard. De exemplu, pentru impamantare se folosesc firele cu verde si galben.

Folosirea corecta a culorilor este foarte importanta. Daca peste ceva timp o sa chemam un alt electrician sa ne faca anumite reparatii s-ar putea sa se afla in postura de a se transforma in ghicitor. Nu e deloc placut sa cauti dupa fire. Uneori poti gresi si poti cauza pagube.

Chiar daca o sa consideram ca ne pricepem la instalatia electrica si o facem singuri dar nu respectam culorile, ne vom trezi aproape sigur peste zece ani ca nu ne mai aducem aminte cum am procedat.

Electricienii au niste standarde si repere pe care le folosesc astfel incat oricine ar repara dupa ei sa poata intui usor ce e de facut.

Atunci cand instalatia electrica nu se limiteaza doar la cateva prize si cateva becuri, e chiar obligatoriu sa apelam la un electrician profesionist. Acesta poate face lucrarea mult mai repede si mult mai sigur.

E important de stiut ca in cazul instalatiilor mai complicate electricienii stiu, dupa caz, ce tip de fir de curent sa foloseasca. Uneori e important si materialul din care e facut precum si grosimea acestuia.

Elementele de siguranta sunt si ele importante. Un electrician va avea grija de aceste aspecte si nu le va neglija. De asemenea va avea grija sa izoleze corespunzator legaturile astfel incat instalatia sa nu se scurtcircuiteze.

Incercand sa tragem o concluzie putem spune ca este foarte important ca instalatia electrica a casei sa fie facuta de un electrician, dupa standardele internationale si toata in acelasi timp. Acest lucru ii va usura munca celui care va face reparatiile in timp si va fi respectata toata partea ce cine de siguranta. In cele din urma, siguranta trebuie pusa pe primul loc.