Alimentatie

Dieta proteica, una dintre cele mai cunoscute cure de slabire

Dieta proteica te poate ajuta sa slabesti un numar important de kilograme, dar este indicat sa o tii sub supravegherea medicului.

Dieta proteica ar putea fi potrivita pentru tine:

Una dintre preocuparile tuturor persoanelor care isi doresc sa slabeasca este alegerea dietei potrivite. O varietate de regimuri de slabit circula pe internet, in presa scrisa, dar si de la o persoana care a avut succes cu una dintre ele la alta, facand foarte dificila alegerea dietei ideale.

Trebuie sa stii insa ca nu exista dieta ideala, ci doar dieta potrivita unei persoane sau alteia, pentru ca fiecare este diferit, reactionand intr-un mod propriu la un plan alimentar.

Tocmai de aceea ne propunem sa va prezentam unele dintre cele mai cunoscute diete, cu avantajele si dezavantajele lor, pentru a putea sa va faceti alegerea in cunostinta de cauza.

Astazi este randul dietei proteice sa fie analizata, pentru ca tu sa iti dai seama daca ti se potriveste sau nu.

In ce consta regimul proteic?

Dieta proteica se bazeaza pe consumul aproape exclusiv de carne, oua, produse lactate si peste, care se servesc in cantitati mici si la un interval de timp scurt.

Avantajul pe care il prezinta aceasta dieta este ca nu afecteaza masa musculara : tu vei pierde grasime, ceea ce este foarte bine. Un alt avantaj este disparitia senzatiei de foame dupa cateva zile, fapt ce te va ajuta sa mergi mai departe.

Dezavantajul principal este ca, prin absenta totala a fibrelor din alimentatie, poate aparea constipatia. De aceea iti recomandam sa optezi pentru o varianta a acestei diete ce permite si consumul de legume si fructe, ce te vor ajuta mult sa rezolvi acest impediment.

Indiferent pentru ce tip de dieta optezi, trebuie sa acorzi mare atentie consumului de lichide : minim doi litri de apa sau ceai pe zi te vor ajuta

Variante ale dietei proteice:

De-a lungul timpului, numeroase diete de tip proteic au fost recomandate de specialisti sau doar de persoane care au reusit sa slabeasca cu ajutorul acestora.

Trecem mai jos in revista cele mai cunoscute dintre acestea : regimul Atkins, regimul South Beach si dieta Dukan, cea mai recenta.

Dieta Atkins presupune reducerea pana la eliminare a zaharului din alimentatie – incluzand aici dulciurile, fainoasele, feculentele si chiar o parte din fructe si legume.

Exista mai multe faze, dar in primele doua saptamani nu ai voie sa consumi decat carne, oua, peste si branza, insotite de legume cu indice glicemic foarte mic, cum este salata, ardeiul gras verde sau ridichile.

Regimul permite pierderea unui numar important de kilograme intr-o perioada scurta de timp insa a fost criticat datorita numeroaselor sale efecte secundare, printre care cresterea colesterolului, cresterea tensiunii arteriale sau carentele de vitamine si minerale.

Regimul South Beach este asemanator cu regimul Atkins, doar ca introduce consumul de “grasimi bune” si insista asupra limitarii consumului de carne grasa, mezeluri sau maioneze, pe care regimul Atkins le incuraja chiar. Are doua faze, prima mai restrictiva, ce permite totusi consumul unei game mai variate de legume, a doua mai permisiva, ce introduce rand pe rand fructele si toate celelalte alimente.

Regimul Dukan este mai recent, si el o dieta proteica, avand patru faze, din care in prima se consuma exclusiv proteine (carne, oua si branzeturi), se introduc apoi legumele si celelalte alimente in diverse etape.

Ceea ce aduce nou dieta Dukan sunt taratele de ovaz, obligatorii in toate fazele dietei, in diverse cantitati indicate. Acestea aduc automat fibrele in alimentatie, necesare unei bune functionari a organismului.

Dietele de tip proteic va permit sa slabiti fara carente nutritionale majore, singura atentionare fiind asupra faptului ca, pentru a nu avea mai tarziu probleme de sanatate, este bine sa le limitati ca timp.