Casa

Despre cuptorul electric si modul in care putem reduce drastic consumul sau energetic

Care sunt echipamentele indispensabile dintr-o bucatarie conventionala? Raspunsurile sunt dintre cele mai diversificate, in functie de timpul pe care il acorda fiecare persoana gatitului, dar si direct proportional cu spatiul disponibil. Daca dispuneti de o bucatarie ampla, prevazuta cu un mobilier futuristic ce permite incorporarea diverselor „accesorii inteligente” , atunci puteti jongla cu aranjamentele echipamentelor astfel incat orele petrecute in spatiul culinar sa devina o adevarata placere pentru dumneavoastra.

In schimb, un spatiu relativ restrans va limita drastic posibilitatile dumneavoastra, insa va reusi totodata sa va indrume mult mai facil catre achizitiile longevive si multifunctionale. Astazi ne oprim atentia asupra cuptoarelor electrice incorporabile, majoritatea brandurilor care si-au configurat o reputatie sonora in segmentul IT propunand reprezentantelor publicului feminin alternative accesibile ca pret, dar si echipamente ce valorifica tehnologia la cel mai inalt rang al sau.

Si totusi, prin ce se diferentiaza constructia si principiul de functionare al acestor echipamente electrice? Ansamblul unui cuptor electric Electrolux se indiviualizeaza prin intermediul a doua rezistente, una fiind asezata in zona inferioara, iar cealalta in zona superioara. Acestea sunt cele doua structuri utile pentru coacerea omogena a preparatelor, in timp ce „grill-ul” din mijloc are un rol decisiv in rumenirea diverselor delicii gastronomice. Aceste trei componente pot functiona fie simultan, fie separat, aspect reglabil din grila de functii a cuptorului respectiv. De asemenea, cuptoarele electrice se evidentiaza prin intermediul capacitatilor permisive, un prag mijlociu situandu-se in jurul a 50 de litri.

Bineinteles, brandurile sonore din domeniul electrocasnicelor propun consumatorilor diverse clase dimensionale, insa de obicei echipamentele cu o capacitate situata sub pragul de 35 de litri sunt considerate micute, in timp ce acelea care depasesc 65 de litri sunt vazute drept „cuptoare supradimensionate” – destinate de cele mai multe ori bucatariilor spatioase sau familiilor numeroase in care gospodinele gatesc simultan mai multe preparate. Acestea ar fi reperele statice ale cuptoarelor electrice la care se adauga o paleta vasta de alte functii complementare ce se raporteaza fie la gatit, fie la curatarea sau intretinerea acestora.

Avand in vedere faptul ca majoritatea preparatelor gatite la cuptorul electric sunt considerate mult mai sanatoase decat cele pregatite la echipamentele care functioneaza pe gaz trebuie sa ne gandim la solutiile optime prin care putem reduce consumul energetic la un prag minim. Dupa cum ati sesizat, acest consum energetic superior reprezinta principalul dezavantaj al cuptoarelor electrice, insa exista diverse maniere prin care il putem diminua. In primul rand, sfatul specialistilor este sa mizati pe un model ventilat deoarece acesta va reusi sa omogenizeze temperatura in mediul interior, facilitand gatitul.

Daca optati pentru un echipament prevazut cu functia de ventilare atunci veti putea gusta din plin de avantajul gatitului pe trepte, nefiind necesar sa acordati fiecarui preparat in parte un interval de timp. Usa este un accesoriu decisiv in conservarea temperaturii interioare, o importanta covarsitoare infatisand-o materialul din care ea este confectionata. Astfel, sticla devine principala recomandare a specialistilor, care totusi ne indruma sa evitam pe cat posibil dechiderea cuptorului in timpul procedeului de coacere.

Stingerea cuptorului cu zece minute inainte de scurgerea timpului alocat coacerii reprezinta o solutie ingenioasa pentru gospodinele care doresc sa minimizeze costurile energetice. Echipamentul va continua sa fructifice temperatura din interior, iar dumneavoastra veti simti rezultatele la sfarsitul lunii. Bineinteles, daca spatiul va permite atunci ar trebui sa va utilati spatiul de gatit si cu un cuptor cu microunde, acesta dovedindu-se util in decongelarea rapida a alimentelor inghetate.