Timp Liber

De ce sa vizitezi Manastirea Horezu

Orasul Horezu, situat in judetul Valcea devine din ce in ce mai mult un spatiu potrivit pentru o destinatie de vancanta in Romania. Pentru toti cei care isi doresc o oaza de liniste si fragmente de cultura si civilizatie romaneasca concentrate intr-un oras mic, dar apreciat de foarte multi turisti straini, pot obtine acest lucru foarte simplu cu cateva zile de cazare in Horezu. De aici poti pleca foarte usor catre alte destinatii turistice din zona, de la manastiri si schituri de mare insemnatate religioasa, pana la muzee, rezervatii naturale, forme de relief neobisnuite, sporturi de agrement, sau trasee montane pentru incepatori dar si profesionisti.

Una dintre cele mai vizitate puncte turistice din zona Horezu, este chiar manastirea Horezu, unde anual vin sute de turisti atat pentru a vedea reprezentarea de arhitectura brancoveneasca cat si pentru regasirea unei forme de spritualitate de care cu totii avem nevoie.

Legenda constructiei acestei manastiri este destul de interesanta si scoate in evidenta efortul romanilor pentru pastrarea crestinismului, in ciuda navalirilor otomane. Se spune ca muncitorii erau nevoiti sa lucreze doar pe timpul noptii deoarece pe timpul zilei ar fi fost observati de ostile de turci, iar realizarea bisericii nu ar mai fi fost posibila. Pentru ca lucrau noaptea, de la apusul soarelui pana la rasarit oamenii auzeau cantecul hururezilor (pasari de noapte), de unde a pornit si numele manastirii: Horezu.

Manastirea a fost ctitorita de domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti, in perioada de maxima inflorire si dezvoltare culturala. Domnia lui a durat din anul 1688 pana in anul 1714, iar manastirea a fost ridicata intre 1690 – 1693.

Ridicarea ei a fost in primii ani sub supravegherea varului primar al domnitorului Parvu Cantacuzino, iar dupa moartea acestuia, locul a fost preluat de un mare dregator de la curtea domneasca, cel in care domnitorul avea cea mai mare incredere pentru incredintarea averilor si curtii domenesti: Cernica Stirbei. Nu doar importanta numelor celor doi demonstreaza faptul ca domnitorul a tinut foarte mult la aceasta manastire, ci si faptul ca aici se gases pictate pe pereti scene din viata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, icoane care contureaza lupta pentru salvarea crestinismului. Hramul bisericii este al acelorasi sfinti. Cuvintele domnitorului, conform carora acesta isi dorea foarte mult ca biserica sa fie ridicata pentru astamparul sufletului sau, stau si astazi inscriptionate deasupra intrarii in biserica.

Indiferent ca vrei sa vezi manastirea Horezu sau doar orasul Horezu, poti cauta pe internet cateva oferte de cazare in Horezu daca vei cauta pensiuni in Horezu. Exista si varianta hotelului, insa cele mai multe sunt suficient de prezentabile pentru a petrece o vacanta frumoasa departe de orasele poluate, departe de stresul cotidian si de orice altceva ar putea sa iti afecteze buna dispozitie.