Diverse

De ce femeile castiga putine premii Nobel?

De cand a fost instituit in anul 1901, premiul Nobel a fost acordat la 777 de persoane si la 20 de organizatii. Printre castigatori figureaza numai 34 de femei. Motivul rarei prezente a femeilor e datorat faptului ca femeile rar reusesc sa ajunga pe posturi de conducere, si acest fenomen rezulta evident in mod particular in domeniul stiintei (numai 11 din cele 34 de femei au fost oameni de stiinta, celelalte au castigat premiul Nobel pentru Pace si Literatura).

Situatia nu s-a ameliorat in anii recenti: ultimele premii Nobel oferite femeilor din domeniul stiintei rezulta in anii 1963 – 1964; pentru medicina, ultima femeie a castigat Nobelul in anul 2004.

Stiinta e masculinista, de aceea femeile sunt puse de-o parte, iar aceasta nu din lipsa de merite. Studii asupra biografiilor unor femei de stiinta au demonstrat ca, de multe ori colegii lor barbati, au practic furat premiul acestora. Printre femeile de stiinta carora li s-a furat premiul Nobel se numara: fizicianca Lise Meitner (ea avand un rol important in descoperirea fuziunii nucleare, pentru care a fost premiat doar colegul ei Otto Hahn); biologista Rosalind Franklin (determinanta in descoperirea structurii ADN-ului, pentru care au fost premiati doar Francis Crick si James Watson); astrofizicianca Jocelyn Bell Burnell (care inca de cand era studenta descoperise primul pulsar, insa premiul fu acordat celui ce a relatat teza sa); si fizicianca Chien-Shiung Wu (care a contribuit mult la fizica moderna, pentru care au fost premiati doar doi colegi de-ai ei).