Casa

De ce avem nevoie de un aparat de vidat alimente

Aparatul de vidat este un dispozitiv care ajuta la eliminarea aerului si umezelii din ambalajele folosite pentru depozitarea alimentelor. Din acest motiv se pot dovedi foarte bune in a face economii pentru ca putem pastra mai mult timp mancarea in frigider.

Practic, lipsa aerului si umezelii din ambalaje incetineste aparitia mucegaiurilor si a bacteriilor care contribuie la descompunerea alimentelor si alterarea lor. De multe ori cumparam mai multa mancare decat avem nevoie pentru a evita sa mergem prea des in supermarket sau pentru ca intalnim oferte pe care nu le putem refuza.

Avantajele pastrarii alimentelor in vid

In lipsa vidarii alimentelor, pentru ca acestea sa se pastreze mai mult timp optime pentru consum trebuie sa le congelam sau sa le tinem la temperaturi foarte scazute insa nu toate produsele pot fi congelate pentru ca isi pierd din proprietati. Ca atare vidatul reprezinta cea mai buna solutie pentru a pastra alimentele o perioada cat mai mare de timp, cu exceptia carnii si a unor produse in stare lichida.

Asadar, primul avantaj al folosirii aparatului de vidat alimente este ca putem pastra mancarea mai mult timp inainte de a se strica. Al doilea avantaj ar fi ca mancarea nu se contamineaza cu bacterii din mediul extern, indiferent de spatiul de depozitare.

Uneori mancarea din frigider se contamineaza cu anumite bacterii care ne pun in primejdie viata fara a ne da seama. Chiar daca compartimentam alimentele nu suntem feriti de pericol pentru ca bacteriile fie raman pe rafturi, fie se raspandesc prin aer. Inchiderea ermetica a produselor ne fereste de acest pericol.

Avem deja doua avantaje ale folosirii aparatului de vidat alimente. Un al treilea avantaj este acela al mentinerii produselor alimentare proaspete o perioada lunga de timp. Acest principiu este folosit de multi producatori si ii putem aminti aici pe cei care ambaleaza cafea, chipsuri sau alune.

Al patrulea avantaj al folosirii aparatelor de vidat este ca evitam aparitia schimbarii gustului alimentelor in functie de recipientul in care le depozitam o perioada mai lunga de timp. Unele dintre aparate au numaroase functii care permit vidarea oricarui tip de ambalaj, de la pungi pana la borcane.

Ambalajul vidat nu modifica in nici un fel calitatile si continutul nutritiv al alimentelor. De exemplu, anumite alimente tinute in vase de metal isi modifica oarecum gustul, mai ales daca sunt tinute la temperaturi inalte. Oxigenul contribuie uneori la schimbarea culorii produselor.

Analizand toate atuurile amintite pana acum, deducem si al cincilea avantaj, cel al economisirii prin nearuncarea mancarii pe motiv ca se strica. In felul acesta nu suntem nevoiti sa inlocuim mancarea aruncata.

Pretul unui aparat de vidat alimente de calitate incepe de la aproximativ 200 de lei si poate ajunge pana la 3.000 de lei. Daca il folosim pentru uz casnic, unul mai ieftin poate fi arhisuficient, iar investitia va fi amortizata in foarte scurt timp. Mai trebuie sa cumparam pungile pentru vidat insa putem face asta o sigura data. Exista pungi care pot fi folosite de mai multe ori.

Pentru vidat se pot folosi si pungi obisnuite insa riscul este mai mare deoarece nu au rezistenta celor speciale pentru acest lucru. Pretul unui set de 100 de pungi speciale poate fi chiar mai mic de 30 de lei, ceea ce inseamna ca o punga e chiar mai ieftina decat una obisnuita pe care o cumparam din supermarket.