Un blog bine structurat va atrage intotdeauna atentia cititorilor si ii va face pe acestia sa doreasca sa citeasca in continuare ce anume vrei sa transmiti. Daca subiectul abordat este pe placul cititorilor, blog-ul tau va putea deveni un punct de referinta sau poate chiar “model” pentru multi dintre acestia.
Este usor sa creezi un blog, mai ales cand exista atatea posibilitati gratuite de a te integra in mediul online, insa ceea ce urmeaza poate fi decisiv pentru viitorul succesului tau. Un nume bine ales si usor de retinut, dar si un aspect placut, iti pot aduce deja mai multi cititori. Insa asta nu este tot. Lucrul cel mai important care intregeste un blog este calitatea ireprosabila a continutului. Si cum majoritatea blog-urilor se axeaza pe transmiterea informatii si stiri online, este bine sa incepi cu asta:
- Alege un titlu care va atrage atentia cititorului. Acesta este primul lucru pe care care trebuie sa il faci pentru a-l ajuta pe acesta sa decida daca ceea ce ai scris va fi interesant pentru el.
- Concentreaza-te pe primul paragraf. Acesta este primul lucru pe care cititorul il vede si il citeste, iar in functie de informatia pe care o transmiti aici, el va stabili daca doreste sa citeasca mai departe.
- Umple cu detalii urmatoarele paragrafe din postarea ta.
- In ultima parte a postarii adauga informatii de baza si numele tau la sfarsit. In felul acesta, ii vei lasa cititorului impresia ca a participat la o discutie in care tu transmiti informatia si el o recepteaza, ca si in realitate.
Totodata, nu uita si de felul in care este redactat continutul. Incearca sa scrii intr-un stil prietenos si informal. Utilizeaza prima persoana si cauta sa faci referire la contextul si experienta proprie. Aminteste-ti ca punctele de vedere oneste si deschise pot fi la fel de interesante si informative ca cele ale unui expert. Gandeste-te ca cititorii pot invata din experienta ta, mai repede si mai usor decat atunci cand citesc stiri intr-un stil formal, bazat pe un limbaj sobru. Astfel, incearca sa descrii, mai degraba, decat sa spui. In loc sa transmiti ca o carte este un best-seller, incearca sa explici de ce ti-a placut si ce anume ai invatat din ea. La final, nu sa intrebi cititorul si sa ii ceri o parere asupra ceea ce ai scris. In timp ce faci asta, intotdeauna trebuie sa fii politicos, respectuos, sa ceri raspunsuri si opinii pertinente, intr-un mod informativ. Este intotdeauna mai bine sa scrii despre ceva ce stii in mod exact si despre care esti entuziasmat.
Poate, ai deja o imagine de ansamblu despre ceea ce ai dori sa abordezi in blog-ul tau. Daca totusi esti in pana de idei, iata cateva sugestii. Ai putea alege una dintre aceste teme si sa o extinzi in fiecare saptamana, sau ai putea scrie despre ceva diferit la sfarsitul acesteia:
- Reflectii saptamanale, ca un profesor/formator. Scrie despre ceea ce ai facut cu elevii, orice idei noi pe care le-au incercat, problemele pe care le-au avut si modalitati de rezolvare a acestora, perspective si lucruri certe.
- Recomandari pentru carti, filme, muzica, electronice, site-uri pe care le-ai citit si ti s-au parut utile. In cazul acesta, ar trebui sa fii sigur pe informatia transmisa, pentru ca multi pot fi influentati de cuvintele tale.
- Reflectii asupra proiectelor in care esti implicat, cum ar fi reviste, proiecte de teatru, proiecte de mediu etc. Poti descrie proiecteke si obiectivele tale si, mai ales, modul in care in care te-au ajutat, ce anume ai invatat, care sunt urmatorii pasi etc.
- Sfaturi utile sau activitati pe care le-ai incercat. Poti descrie reactiile avute in urma acestora, ce a functionat bine si ce nu, ce ai invatat din urma acestor activitati etc.
- Rapoarte de la conferinte sau seminariile de intruire la care ai participat. Poti sublinia ce ai invatat in urma participarii, ce perspective au, despre ce activitati sau teorii ai mai auzit, influenta lor si altele.
Atunci cand vrei sa trasmiti o informatie prin intermediul unui blog, pentru a putea beneficia de calitate si seriozitate din partea cititorilor (receptivitate, lipsa comentariilor ironice), este bine sa incerci sa eviti anumite lucruri, care iti vor putea umbri succesul:
- Este important sa ridici probleme, dar nu incearca sa impui convingerile tale asupra altora
- Nu include link-uri catre materiale nepotrivite
- Nu da nume specifice, locuri, adrese sau alte date de contact (numere de telefon ale altora, alte informatii personale sau jignitoare).