Diverse

Astmul – cauze si tratament

Utilizarea aparatelor cu aerosoli s-a raspandit in mod vizibil in ultimul deceniu. Acest fenomen este datorat, in mare parte, cresterii numarului de afectiuni respiratorii si in special cresterii numarului de cazuri de astm, mai ales printre copii. De fapt, se estimeaza ca printre copii din mediul urban, unul din patru sufera de astm.

Astmul este definit ca fiind o inflamatie cronica a plamanilor. Acest afecteaza bronhiile (ramificatiile traheii) si le face sa devina mai inguste. Aceasta ingustare este reversibila cu ajutorul medicamentelor. In multe cazuri de astm la copii, afectiunea pur si simplu dispare in timp.

Nu se stie exact care este cauza care duce la astm, dar se stie ca fumatul pasiv si alti contaminanti/ poluanti fac parte din motivele majore. Deasemenea nu se stie de ce la unii copii trece de la sine, iar la altii astmul este prezent toata viata.

Astmul si atacurile de astm pot fi controlate sau tratate cu medicamente, cunoscute ca bronhodilatatoare, si au ca efect dilatarea bronhiilor. Medicamentul trebuie administrat direct in plamanim, administrare care se produce prin inhalare. Aparatul cu aerosoli (sau nebulizatorul) este o metoda de a administra medicamentul direct in plamani.

Medicamentele pentru astm sunt in forma lichida, iar ca inhalarea sa fie posibila, acest lichid trebuie transformat intai in vapori foarte fini (aerosoli).