Tocmai ce ai achizitionat un cuptor incorporabil pentru bucataria ta si, printre intrebarile pe care ti le pui, te gandesti daca este indicat sau nu sa il preincalzesti. Ei bine, cel mai potrivit raspuns pentru aceasta situatie ar fi: depinde.
Daca vei cauta retete in cartile de bucate sau pe internet, vei observa ca foarte multe incep cu formula clasica: “Preincalzeste cuptorul la anumite grade”. Unii oameni se pot intreba daca aceasta preincalzire difera sau nu foarte mult de caldura propriu zisa. Altii pot sustine ca acest obicei nu este altceva decat risipa de energie si uneori se minuneaza de conceptul insusi.
In general, orice cuptor incorporabil foloseste o cantitate destul de mare de energie. Apare in acest sens intrebarea: chiar ai nevoie de aceasta “explozie” de energie atunci cand nu e “nimic’ in ea?
Raspunsul este variabil si depinde de mai multi factori. Iar motivele pentru care exista aceasta variabilitate se datoreaza mai multor aspecte care in general tin cont de particularitatile exacte ale fiecarui tip de mancare pe care doresti sa il gatesti in cuptor la un moment dat.
Sa luam painea, de exemplu: ceea ce face caldura aici este de a furniza acea “impingere” care face ca drojdia sa ridice aluatul la inaltimile cele mai inalte posibile inainte ca structura fainii sa se fixeze. Daca am porni de la un cuptor rece, produsul final ar fi unul plat si uscat. Un principiu similar este valabil si in cazul aluaturilor realizate cu praf de copt (cum ar fi unele speciale pentru prajituri) care au nevoie de un anumit nivel de caldura, aplicat rapid, pentru a isi face treaba.
Poti lua aceasta “teorie” si sa o aplici, in moduri personalizate, la fiecare fel de mancare la care trebuie sa muncesti putin mai mult la compozitie inainte de a introduce respectivul fel de mancare in cuptorul incorporabil pe care il detii. Cel mai elocvent exemplu este aluatul de paine, unde structura fainii are nevoie de caldura pentru a se fixa inainte ca tot untul sa se topeasca.
Pe scurt, daca produsul pe care il gatesti si care trebuie introdus in cuptorul incorporabil pe care l-ai achizitionat de pe website-ul www.cuptorincorporabil.ro contine faina sau oua atunci da, este indicat sa preincalzesti cuptorul. Aceasta preincalzire va seta mediul perfect pentru coacerea prajiturilor sau diverselor compozitii perfecte.
In rest, pentru alimentele mai simple, preincalzirea cuptorului incorporabil nu este chiar atat de necesara.