Cugetari

Acceptarea versus dezvoltarea personala

Cum punem in balanta acceptarea situatiei noastre actuale vs. dorinta de a creste, de a avea mai mult? Pe o parte este foarte bine sa ne acceptam asa cum suntem cu defecte şi calitati, nu? Insa pe alta parte este o idee buna sa ne stabilim obiective şi sa ne dorim ceva mai mult şi mai bine decat avem in prezent. Cum rezolvam acest conflict?
Majoritatea fac compromisuri… nici nu se accepta in totalitate asa cum sunt, fiind nemultumiti de anumite aspecte ale vietii lor, insa nici nu sunt angajati intr-un plan de crestere, de dezvoltare personala… fiind intr-o permanenta stare de conflict interior.

Acest conflict apare cu siguranta in modul de gandire linear, unde viata noastra este vazuta ca o linie,… care incepe odata cu nasterea si se termina la moartea noastra. Linia parcursa pana acum este trecutul nostru, iar ce avem in fata este viitorul nostru. Pe aceasta linie, in orice moment, putem sa facem o comparatie a diferitelor aspecte ale vietii noastre: azi castigam mai mult decat anul trecut, azi am un job mai bun decat pana acum, azi sunt mai fericit decat ieri, etc.

Fiecare moment al vietii noastre are o anumita calitate, pe care o poti compara cu cea din trecut. Poti accepta aceasta situatie sau iti poti dori mai mult.

Cu cat accepti mai mult situatia actuala cu atat mai lipsit de motivatie te vei simti…in schimb cu cat vrei dorii mai mult cu atat mai putin satisfacut de pozitia actuala o sa te simti…

Acest mod de gandire linear este tipic occidental, bun in anumite situatii, in el suntem obisnuiti sa dam note, sa facem comparatii … Care e cea mai buna masina? Care este cea mai profitabila investitie? Care este mai bun, mai ieftin, mai rentabil, etc?

Aceast mod de gandire este foarte bun in afaceri si diferite domenii, eu il folosesc … insa in privinta identitatii si acceptarii de sine nu este foarte adecvat, deoarece aplicand acest mod de gandire creezi un conflict intre acceptarea proprie si dezvoltarea personala.

Acest mod de gandire te obliga sa te identifici cu anumite aspecte ale vietii tale: job, situatie materiala sau sociala….. Insa aceste aspecte nu sunt permanente, ele se pot schimba, pot creste sau scade… iar in final iti va afecta imaginea de sine.

De aceea, pentru a evita acest conflict nu trebuie sa te identifici cu o pozitie la serviciu, sau cu un anumit statut material sau social… ci trebuie sa iti descoperi the true north – adevatarul nord, asa cum il descrie Stephen Covey in 7 Habits of Highly Effective People.

In cazul in care nu te mai identifici cu diferite pozitii din viata ta ci cu o valoare fixa: the true north, conflictul dintre accepatrea proprie si dezvoltarea personala dispare sau cel putin se diminueaza lasandu-ne sa ne bucuram de situatia noastra…