Relatii

5 simptome ca esti gravida

Inainte de a incepe efectiv cu lista de simptome pe care o gravida le-ar putea resimtit, trebuie sa mentionez ca nu intotdeauna prezenta lor implica automat o sarcina. Singurul mecanism de detectie a fecundarii ovulului si a dezvoltarii incipiente embrionice e un folosirea unui test de sarcina, care se bazeaza pe detectia gonadotropinei corionice umane, hormon care incepe sa fie eliberat in momentul in care embrionul se fixeaza pe uterul femeii, de regula in a 8-a sau a 9-a zi de la data conceperii.

Cu alte cuvinte, daca gonadotropina se fixeaza la mai bine de o saptamana de la data conceperii, gonadotropina incepe sa se elibereze in corp treptat, urmand ca pe parcurs, cantitatea sa creasca exponential pana in a 5-a luna de sarcina. Cert e ca in primele 2 saptamani e foarte putin probabil sa apara vreun simptom, modificarile in corp fiind prea mici pentru a genera semne.

Exista sanse mici sa apara sangerari la fixarea embrionului pe uter (atunci cand apar, sunt insotite de dureri), cu mentiunea ca putine femei iau acest simptom drept semn de sarcina, el fiind confundat cu inceperea ciclului menstrual.

Modificari in zona sanilor

Din nou, nici acest simptom nu apare la toate femeile care raman insarcinate, cel putin nu in primele saptamani, ci doar la o luna-doua, dovada in acest sens fiind femeile care realizeaza de abia in a doua sau in a treia luna de sarcina ca ar fi gravide.  Totusi, in eventualitatea in care apar, e bine de stiut ca sanii devin mai fermi, bombati si cresc mult in volum.

Prezenta oboselii

Acest simptom e destul de des intalnit si e datorat prezentei estrogenului, care creste semnificativ, corelat cu scaderea tensiunii arteriale si cu scaderea glicemiei. Oboseala poate fi contracarata cu o alimentatie bogata in proteine si cu un complex de vitamine care sa contina si fier.

Greturi de dimineata si pofta crescuta de mancare

Aparitia greturilor de dimineata e de obicei semn clar al unei sarcini. Greturile apar cam la 4-5 saptamani de la concepere si, de regula, sunt insotite si de pofte subite pentru anumite tipuri de alimente.