Casa

Invata sa calci hainele si fara o masa de calcat!

Exista milioane de gospodarii care nu au o masa de calcat, deoarece nu exista spatiu pentru a stoca una. Dar puteti totusi sa calcati rapid si eficient daca invatati sa va calcati hainele fara o masa de calcat, asa cum multe persoane o pot face in orice fel de conditii. De fapt, acestea dezvolta tactici noi! Unele calca pe marginea patului, altele de o patura asezata pe podea, iar exemplele pot continua.

Cum sa iti calci eficient hainele atunci cand nu ai o masa de calcat

O suprafata ferma si plata este cheia pentru o calcare reusita. Aveti posibilitatea sa utilizati o podea podea sau un pat, iar mocheta poate functiona bine daca aveti nevoie de o suprafata mai ferma. Orice ati alege, trebuie sa acoperiti suprafata pentru a o proteja de caldura si de aburul din fier. Nu calcati niciodata direct pe o suprafata din lemn sau piatra, covor sau asternut. Acoperirea ideala este o patura de calcat. Disponibile in mai multe dimensiuni, paturile de calcat sunt in mod obisnuit fabricate din bumbac acoperit cu silicon, care este rezistent la caldura si arsuri. Multi sunt sustinuti de spuma anti-alunecare, astfel incat calcarea este lejera si confortabila. Paturile pot fi pliate si depozitate usor.

Chiar daca aveti o masa de calcat hainele, exista momente in care nu doriti sa o setati doar pentru o atingere rapida a unui guler sau atunci cand lucrati la un proiect si trebuie sa va prezentati office la sedinta. Pastrati o patura de calcat in spalatorie si utilizati partea superioara a uscatorului ca o suprafata de calcat. Patratul de calcat protejeaza suprafata uscatorului, suprafata metalica este solida, iar inaltimea este potrivita pentru o calcare usoara.

Daca nu aveti o patura de calcat, se poate folosi un prosop de bumbac foarte gros, de preferinta alb. In cazul in care prosoapele nu sunt groase, puneti doua sau trei prosoape mai subtiri pentru a crea o baza. Veti dori sa utilizati prosoape albe sau crem pentru a preveni orice transfer de culoare intre prosop si imbracamintea pe care o calcati, mai ales daca utilizati aburi.

Acum ca aveti suprafata de calcat acoperita, trebuie sa fiti atenti la fierul de calcat. Cand calcati, fierul trebuie sa fie asezat pe masura ce va deplasati dintr-o zona intr-alta a piesei vestimentare. Daca patura de calcat sau prosopul nu este suficient de mare pentru a se potrivi cu fierul cand trebuie sa-l asezati, utilizati un suport pentru bucatarie sau manusi de bucatarie. Fixati intotdeauna fierul in pozitie verticala pe baza acestuia si nu il lasati niciodata cu suprafata plana in jos.

Daca nu am o masa de calcat sau un fier?

Exista modalitati de a reduce a cutelor de pe haine fara fier, statie sau masa de calcat!

Incepeti prin a scoate hainele din uscator cat timp ce acestea sunt usor umezite. Imediat puneti-le la aer uscat. Prin netezirea cusaturilor si a tesaturilor in timp ce acestea sunt agatate, gravitatea va elimina cateva cute. Daca hainele trebuie aranjate, faceti-o imediat ce sunt uscate. Chiar si plasarea usoara a acestora intr-un cos de rufe si lasarea lor timp de cateva zile va duce la formarea cutelor.

Incercati sa nu strangeti hainele impreuna in dulapuri si sertare. Cand hainele sunt stranse impreuna, greutatea „calcaie” in cute. Scapa de hainele nepurtate sau cautati un spatiu de depozitare creativ sub paturi sau in partea de sus a dulapurilor pentru a stoca obiecte extra sau in afara sezonului. De asemenea, puteti utiliza unul dintre cele mai multe produse de indepartare a cutelor de pe piata.  Lasati hainele sa se usuce dupa pulverizare inainte de a le pune in uz. Daca imbracamintea este umeda si daca va asezati, veti ramane cu multe cute permanente!