Online

Unele jocuri nu vor muri niciodata

Primul val de jocuri pentru browser rulate in Flash sau Java, sunt de fapt rescrieri ale unor jocuri mult mai vechi care au ajuns in topul preferintelor celor mici si mari, deopotriva. Jocurile pe care le numim astazi retro cand ne amintim cum se vedeau pixelii pe ecranul televizorului sau al gameboy-ului, ne-au deschis de fapt apetitul pentru gaming in general. Cu ele am facut primii pasi catre shootere, puzzle-uri, curse de masini, sau RPG-uri, desi acum ne vine greu sa credem. Daca studiati cu atentie jocurile actuale, veti vedea ca multe dintre acestea sunt continuari, derivate, sau alternative la acele jocuri clasice pe care le jucam maniaci ore la rand si zi dupa zi, fara sa ne putem opri.

Multe erau chiar multiplayer si de la ele am prins gustul interactionarii cu alti jucatori de pe internet sau din propriul anturaj. Cele mai multe le jucam insa impotriva dusmanului invizibil care era propriul nostru calculator. Din acest punct de vedere lumea jocurilor video nu a evoluat extrem de mult, insa din altele ni s-a dovedit ca nu prea exista limite. Grafica extrem de complexa dezvoltata de mii de oameni simultani de-a lungul mai multor ani de zile, complexitatea enorma, interactivitatea si abilitatea de raspuns in timp dreal nu ar fi fost posibile niciuna fara extinderea masiva a internetului in aproape toate locuintele. Cum altfel am putea explica faptul ca anumite jocuri video se joaca pe bani multi si au fani mai numerosi decat manifestarile sportive?

Categoriile mari de jocuri online pe care ni le putem aminti si care au ajuns acum sa fie jucate in masa direct pe internet sunt:

Jocuri de tip Casino – jucam solitaire si hearts in browser de cand ne putem aminti. Intre timp au aparut si alte tipuri de jocuri de masa transpuse video ca mahjong, rummy, bingo si altele. Dar ce sa mai vorbim de site-urile de poker pe care se castiga sute de mii de de euro zilnic si care au devenit adevarate cazinouri virtuale? Multe dintre acestea te lasa sa pornesti in goana catre marele pot, fara sa vii cu niciun ban initial. Daca iar daca vrei sa iti exersezi abilitatile fara sa joci totusi pe bani reali, exista o multime de jocuri in browser, gratuite, exact pentru asta.

Jocuri arcade – Donkey Kong, Frogger si altele sunt exemple perfecte de jocuri care nu se vor demoda niciodata. Ne ajuta sa ne exersam dexteritatea si inteligenta. Ah da, si creaza deendenta pentru ca altfel nu ar fi jucate chiar si acum. Care dintre voi imi poate spune ca nu isi aminteste cu drag de Super Mario si aventurile lui?

Jocuri cu masini – Le iubim inca de cand masinile erau niste puncte pe ecranul televizorului si pana acum cand grafica deosebita si complexitatea situationala depasesc cu mult simpla idee de cursa, adaugand elemente de aventura si de suspans.

Puzzle-uri – Puzzle-uri similare cu Angry Birds jucam inca de prin anii 90. Tetris, Stratego so Mole erau printre preferatele noastre si acum vorbesc in numele unei intregi generatii. Credeti ca se vor demoda vreodata? Noi credem ca nu. Indiferent de gusturi si de preferinte, veti regasi online astazi jocuri pe care le jucati cu drag si acum 15-20 de ani, cand faceati pentru prima data cunostinta cu lumea jocurilor electronice.