Casa

Siguranta la bloc, un target din ce in ce mai usor de obtinut

Majoritatea romanilor locuiesc in blocuri de locuinte. Apartamente mici, cat o cutie de chibrituri, apartamente mari si spatioase, construite recent sau in urma cu 30-40 de ani, acestea reprezinta locurile pe care o mare parte dintre noi le numesc ” acasa”. Cum ” acasa ” trebuie sa defineasca acel spatiu in care ne simtim in deplina siguranta si in care putem sa obtinem tot confortul de care avem nevoie, este cert faptul ca una dintre conditiile impuse de un locatar unei constructii este aceea de a oferi siguranta.

Siguranta poate sa vina pe foarte multe fronturi, incepand cu rezistenta la cutremure si la capriciile vremii si terminand cu rezistenta la intentiile mai putin ortodoxe ale hotilor. Daca rezistenta la cutremure si la riscurile date de vreme este lasata in grija inginerilor constructori, rezistenta la hoti trebuie sa fie exclusiv preocuparea proprietarilor.

Cum poti obtine o casa cat mai sigura, care sa nu fie tentanta pentru hoti?

Daca in urma cu cativa ani singura solutie era securizarea prin usi cat mai solide si prin geamuri serioase, astazi, solutiile sunt mult mai vaste si mai interesante. Interfoane, camere de supraveghere, sisteme de alarma profesionale si chiar porti automatizate, toate pot contribui la o casa sigura si confortabila.

Interfoane. Sunt cele mai simple dispozitive prin care poti tine departe persoanele care isi doresc sa intre in bloc cu ganduri necurate. Practic, nu intra nimeni in scara fara sa fie lasat din interior. Instalarea unui interfon este din ce in ce mai ieftina iar eficienta lui este din ce in ce mai mare. In ultima vreme sunt extrem de populare videointerfoanele, care ofera inclusiv o imagine asupra celui care vrea sa intre in scara blocului.

Supraveghere video. Supravegherea video este controversata. Exista multe voci care nu o aproba, deoarece patrunde intr-un fel sau altul in intimitatea celor filmati. Pe de alta parte insa, aceasta poate sa genereze o senzatie sporita de confort si de siguranta. Un sistem de supraveghere video instalat in scara blocului poate sa aduca o multime de avantaje si sa ofere informatii utile despre toti cei care intra sau ies din scara de bloc. Astfel, eventualii hoti pot fi prinsi cu usurinta. Supravegherea video poate sa fie o solutie excelenta chiar si pentru apartamente.

Sistem de alarma. De regula, ansamblurile de alarma isi gasesc locul in apartamente alaturi de sistemele de supraveghere video. In momentul in care cineva reuseste sa patrunda neinvitat in casa, sistemul de alarma va transmite un semnal atat catre autoritati, cat si catre vecini, ceea ce face misiunea hotului mult mai dificila. Este adevarata ca un singur element de acest fel poate sa fie extrem de eficient intr-un bloc de locuinta si poate aduce o oarecare liniste.

Daca vrei ca totul sa fie perfect insa, este indicat sa instalezi fiecare element in blocul in care locuiesti. Evident, atentia la detalii este si ea foarte importanta, asadar, nu lasa usa de la interfon deschisa, nu lasa usa de la apartament deschisa si daca stai la etaje inferioare, nu uita geamurile deschise. Neglijenta se plateste, chiar daca ai instalate toate sistemele de siguranta din lume.