Tehnologie

Si tehnologia starneste rasul…

Se intampla des ca sa citim intr-un articol sau pe un ecran ce propune cercetarea stiintifica despre subiecte cele mai variate. Ultima descoperire peste care m-am impiedicat, a fost despre zombi. S-a demonstrat stiintific ca, citez “daca lumea ar fi atacata de zombi, dupa cum vedem in zeci de filme de groaza, civilizatia noastra nu ar avea nici o sansa de supravietuire”. Care este reactia voastra in fata acestei descoperiri? Va dau cateva optiuni, iar la sfarsitul postului o reflectie.

a) “Se plictisesc si nu stiu ce sa mai scrie?”

b) “Cine-i ii plateste sa spuna aceste lucruri?”

c) “Iar acum ca stim acest fapt ce e de facut?”

Acest studiu nu e nici pe departe un caz izolat: suntem, de fapt, invadati de aceste tipuri de cercetari, explicatii, studii. Cateva exemple?

Dupa parerea expertilor Universitatii din Utrecht (Olanda) vederea de fotografii cu torturi ajuta la slabit. “Tentatia ar ajuta la intarirea controlului de sine, in loc sa-l slabeasca”. Verificarea s-a facut pe 54 de studente, carora le-a fost aratat o imagine cu o floare sau un tort.

Un alt exemplu, care a fost si premiat: Donald Unger a descoperit ca atunci cand “puscam” mainile nu provoaca artrita. Pentru aceasta desoperire a fost premiat cu premiul lg Nobel pentru medicina.

Foarte de mare succes sunt cercetarile in campul sexului. Ultima? A fost publicata in cartea psihologilor Cindy M. Meston si David M. Buss “De ce femeile fac sex?”. Motivele incep de la transpiratie pana la capacitati motorii si teoreme fondate cum ar fi urmatoarea: “Barbatii inalti de la un metru si 80 de cm in sus ar castiga in medie 100.000 de lire sterline in plus fata de barbatii care nu ajung pana la un metru si 70 de cm, in 30 de ani de cariera”. Deci plac mai mult. Matematica!

Alta descoperire, alta tema: capacitatea de deschidere a picioarelor balerinelor, in termeni tehnici inaltimea arabesque. Pe scurt, a fost observat ca din unghiuri “umane” s-a ajuns la o deschizatura de 180 de grade. Ba mai mult: studiul a demonstrat ca balerinele care sunt capabile sa sustina o inaltime mai mare decat cea arabesque sunt judecate ca fiind mai placute la vedere. Evolutia speciei? Daca ar fi riscam extintia!

Iar acum intrebarea/reflectie: De ce se fac aceste cercetari? Pentru a le publica in ziare a doua zi, s-ar raspunde. Desi nu e un raspuns complet; e de fapt o publicitate pentru institutul sau universitatea care efectueaza aceasta cercetare, poate chiar finantat de vreo firma care are de-aface cu tema pe care o trateaza acesta, mana pentru insitutele care au nevoie de fonduri.